7 minuten

Driekoningentaart

Sharon maakt een Franse klassieker: de driekoningentaart. Deze taart wordt gebakken op 6 januari en er wordt traditioneel een boon of amandel in verstopt. Wie deze in zijn stuk taart vindt, is 'koning' voor een dag.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

  • 500 g
    bloem
  • 400 g
    roomboter
  • 225 ml
    koud water
  • snufje zout
  • banketbakkersroom
    250 ml
    melk
  • 1
    eidooier
  • 25 g
    maïzena
  • 1
    vanille stokje
  • 50 g
    suiker
  • amandelspijs
    150 g
    geraspte amandelen
  • 150 g
    kristalsuiker
  • 1
    ei
  • 1
    citroen (rasp)
  • overige ingrediënten
    1
    losse ongepelde amandel
  • 1
    eidooier
  • 1 scheutje
    room
  • benodigdheden
    keukenmachine
  1. Zeef de bloem op je werkblad als een bergje, maak een kuiltje in het midden en giet hierin het koude water met een snufje zout. Meng het door elkaar tot een klonterige deegmassa. Snij koude blokjes roomboter klein en meng deze door het deeg. Rol het deeg in huishoudfolie en laat het 30 min rusten in de koelkast.

  2. Strooi wat bloem op je werkbank en rol het deeg uit zodat het drie keer zolang is als dat het breed is en vouw de plak dan in drieën. Doe het deeg weer in de huishoudfolie en laat het 30 min rusten in de koelkast. 

  3. Draai het deeg een kwartslag en rol het weer uit totdat het drie keer zolang is, vouw ook dit keer weer in drieën. Dit proces herhaal je nog 2 keer met steeds 30 min rust ertussen, ook voordat je het uiteindelijk gaat verwerken. 

  4. Ga verder met het maken van de banketbakkersroom. Breng 200 ml melk aan de kook samen met het vanillestokje. Klop de overige melk door de eidooier, samen met de suiker en als laatste de maïzena. Klop dit tot een egaal papje. Verwijder het vanillestokje uit de melk en giet de helft van de gekookte melk bij het eidooiermengsel. Roer het goed door en giet vervolgens het eidooiermengsel weer terug in de pan bij de overige melk. Breng alles al roerend aan de kook. Blijf het roeren en laat het ongeveer 2 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een platte schaal en dek het af met huishoudfolie. Laat het eerst afkoelen buiten de koelkast, voordat je het in de koelkast verder laat afkoelen. 

  5. Ga verder met de amandelspijs. Mix alle ingrediënten in de keukenmachine tot een samenhangend geheel. Dan is je amandelspijs klaar. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en mix dit kort mee. De vulling voor de taart is klaar.

     

  6. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg uit en snij er een cirkel uit van 24 cm en een van 26 cm doorsnee. Leg de kleinste cirkel op het bakpapier en prik hier kleine gaatje in. Verdeel hier de vulling op maar houd de randjes 2 cm vrij. Druk de amandel op een willekeurige plek. 

  7. Bestrijk de rand met wat eidooier gemengd met room. Maak een gaatje in de grote cirkel (ongeveer 1 cm, zodat de stoom kan ontsnappen) en plaats deze cirkel er bovenop. Druk er eventueel nog wat figuurtjes op met de overige bladerdeeg en maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Smeer de taart goed in met eidooier en room. Bak de Driekoningentaart 30 min af in de voorverwarmde oven. 

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.