Eitje met paddenstoelen en koffiesaus

culinair expert
Alain Caron
Eendeneitje met paddenstoelen en koffiesaus (27)
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
9 personen

In Eindhoven ontmoet culinair expert Alain Caron een bevlogen koffiebrander: Arjan van der Hoek. Arjan is verslaafd geraakt aan koffie. En dan niet alleen aan het drinken ervan, maar aan het hele proces: van koffieboer tot kopje koffie. In Arjans eigen stadsbranderij, midden in de stad, krijgt Alain een kijkje achter de schermen.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 200 g
    champignons
  • 2 el
    crème fraîche
  • 1 dl
    kalf jus
  • 1
    kopje espresso
  • 1
    bergamot (je kan eventueel ook een citroen gebruiken)
  • 1 el
    gemalen pistachenoten (of amandelen)
  • 2
    peertjes (kleine peertjes doyens du Comice)
  • 400 g
    mix van paddenstoelen (bijv. chanterelle, trompet des mort, oesterzwammen)
  • 80 g
    roomboter
  • 4
    eieren
  • 1
    witlof
  1. 1

    Haal de steeltjes van de champignons en snij de champignons brunoise (in kleine blokjes).

  2. 2

    Bak de champignons brunoise in een pan met 20 gram roomboter en peper en zout.

  3. 3

    Als de champignons gaar zijn doe je de crème fraîche er bij en laat het 3 minuten koken. Vervolgens haal je het van het vuur en laat je het rusten. 

  4. 4

    Laat de kalfjus inkoken in een pannetje tot ongeveer de helft. 

  5. 5

    Meng het kopje espresso met de kalfsjus en laat het tot 1/3 inkoken. Voeg nog 20 gram boter aan de pan. 

  6. 6

    Bak met het overgebleven boter de mix van paddenstoelen in een pannetje

  7. 7

    Snij de peertjes in kleine blokjes en snij de witlof in kleine reepjes.

  8. 8

    Kook de eieren voor ongeveer 4 minuten en nadat je se geschrikt hebt snij je ze door de midden. 

  9. 9

    Begin nu met de opmaak van je bord. Leg wat van de brunoise champignons in het midden met daar bovenop wat blokjes peer. Doe daar weer bovenop wat witlof reepjes en schenk er de koffiejus omheen. Leg er 2 helftjes van het ei bovenop (dus in totaal 1 ei pp). Leg daar omheen wat gebakken champignon mix en rasp over het gerecht wat van de bergamot schil overheen. Als laatste strooi je er een beetje gehakte pistachenoten over en je gerecht is klaar!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!