Eitje met paddenstoelen en koffiesaus
In Eindhoven ontmoet culinair expert Alain Caron een bevlogen koffiebrander: Arjan van der Hoek. Arjan is verslaafd geraakt aan koffie. En dan niet alleen aan het drinken ervan, maar aan het hele proces: van koffieboer tot kopje koffie. In Arjans eigen stadsbranderij, midden in de stad, krijgt Alain een kijkje achter de schermen.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
200 gchampignons
-
2 elcrème fraîche
-
1 dlkalf jus
-
1kopje espresso
-
1bergamot (je kan eventueel ook een citroen gebruiken)
-
1 elgemalen pistachenoten (of amandelen)
-
2peertjes (kleine peertjes doyens du Comice)
-
400 gmix van paddenstoelen (bijv. chanterelle, trompet des mort, oesterzwammen)
-
80 groomboter
-
4eieren
-
1witlof
-
Haal de steeltjes van de champignons en snij de champignons brunoise (in kleine blokjes).
-
Bak de champignons brunoise in een pan met 20 gram roomboter en peper en zout.
-
Als de champignons gaar zijn doe je de crème fraîche er bij en laat het 3 minuten koken. Vervolgens haal je het van het vuur en laat je het rusten.
-
Laat de kalfjus inkoken in een pannetje tot ongeveer de helft.
-
Meng het kopje espresso met de kalfsjus en laat het tot 1/3 inkoken. Voeg nog 20 gram boter aan de pan.
-
Bak met het overgebleven boter de mix van paddenstoelen in een pannetje
-
Snij de peertjes in kleine blokjes en snij de witlof in kleine reepjes.
-
Kook de eieren voor ongeveer 4 minuten en nadat je se geschrikt hebt snij je ze door de midden.
-
Begin nu met de opmaak van je bord. Leg wat van de brunoise champignons in het midden met daar bovenop wat blokjes peer. Doe daar weer bovenop wat witlof reepjes en schenk er de koffiejus omheen. Leg er 2 helftjes van het ei bovenop (dus in totaal 1 ei pp). Leg daar omheen wat gebakken champignon mix en rasp over het gerecht wat van de bergamot schil overheen. Als laatste strooi je er een beetje gehakte pistachenoten over en je gerecht is klaar!
- Eet smakelijk!