
Kerst dessert met slagroomijs, hangop, advocaat en choco peertjes
Het kerstdiner sluit je af met dit feestelijke dessert van onze chef-kok Rosah van Schendelen. Zelfgemaakte advocaat met een scheutje Amsterdamse jonge graanjenever en siroop van stoofpeer, een frisse hangop met speculaaskruiden, crispy croutons van oliebollen, een flinke bol slagroomijs én in chocolade gedoopte peertjes.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de advocaat4eidooiers
-
70 grrietsuiker of een scheutje siroop van stoofpeer
-
90 grjonge jenever
-
Voor het dessert4bollen slagroomijs
-
200 grstevige yoghurt uitgehangen tot hangop
-
•speculaaskruiden
-
•schaafsel van een citroen
-
Voor de crispy croutons•oliebollen
-
•poedersuiker
-
•neutrale olie
-
Topping•in chocolade gedoopte peertjes
-
Benodigdheden•een kom met ijswater
-
•thermometer
-
We beginnen met de advocaat. Kook een pan met water en verwarm een hittebestendige schaal.
-
Splits de eitjes en klop de eidooiers. Doe het mengsel in de hittebestendige kom en voeg de rietsuiker óf een scheutje siroop toe van stoofpeertjes.
-
Verhit het mengsel au bain marie en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Schenk nu wat jonge jenever bij het mengsel en blijf goed kloppen. Verhit de advocaat tot een temperatuur van 62 graden en plaats dan direct de kom in ijswater.
-
Meng de hangop met de speculaaskruiden en de schil van de citroen. Verhit ondertussen de olie alvast op 150 graden.
-
Snijd de oliebollen in dunne plakken. Tip: gebruik oliebollen die een uurtje in de vriezer hebben gelegen, dan zijn ze makkelijk te snijden tot hele dunne plakjes.
-
Bak de croutons af tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken en besprenkel met wat poedersuiker.
-
We gaan het bordje opmaken: begin met een flinke lepel hangop, dan een bol slagroomijs, wat zelfgemaakte advocaat, de croutons van oliebol en tenslotte het peertje gedoopt in chocolade.
- Geniet van je zelfgemaakte kerst dessert !
