7 minuten

Fava met rode bietensalade, feta en kippetjes uit de oven

Chef-kok Ramon Brugman geeft zíjn eigen draai aan een klassiek Grieks gerecht: fava. Deze gladde puree van spliterwten is de basis voor een prachtig bord vol smaken. Hij serveert er een heerlijke bietensalsa bij, gekruide kip uit de oven en een frisse yoghurt-dillesaus!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de fava
    150 gr
    gele spliterwten
  • 1
    ui
  • 1/2
    citroen
  • 30 ml
    olijfolie
  • 2
    laurierblad
  • water
  • zout/peper
  • Voor de rode bietensalade
    200 gr
    rode bieten gekookt
  • 100 gr
    walnoten
  • 100 gr
    feta
  • 15
    blaadjes verse munt
  • 1
    kleine rode ui
  • 2 el
    balsamico azijn
  • 1 el
    olijfolie
  • 1/2
    bos bieslook
  • zout/peper
  • Voor de kip
    12
    kippenvleugeltjes
  • 1/2
    rode peper fijngehakt
  • 1
    citroen voor sap en rasp
  • 2
    tenen knoflook
  • 2 tl
    gemalen komijn
  • 2 tl
    rode paprikapoeder
  • 1/2 tl
    gedroogde tijm
  • scheut olijfolie
  • 1 tl
    zout
  • Voor de yoghurt dille saus
    4 el
    dikke yoghurt
  • 3 el
    fijngesneden dille
  • 1/2
    citroen
  • 1/3 tl
    zout/peper
  1. Voor de fava snijd je de ui fijn en fruit je deze in een pan met olijfolie. Voeg vervolgens twee laurierblaadjes toe en doe de gele spliterwten erbij. Breng het geheel op smaak met zout en peper en voeg water toe totdat de spliterwten net onder water staan. Laat het vervolgens zo'n 20 tot 30 minuten zachtjes koken.

  2. Als de fava gaar is verwijder je de laurierbladeren en pureer je de fava glad. Laat het vervolgens afkoelen in een schaal en doe daar folie overheen om ervoor te zorgen dat het niet droog wordt. Laat het afkoelen.

  3. Voor de rode bietensalade, rasp de bietjes of snijd ze fijn en meng ze met een fijn gesneden rode ui, balsamicoazijn, olijfolie, walnoten, fijngesneden bieslook en munt. Breng op smaak met zout en peper en voeg een scheutje olijfolie en balsamico toe, meng dit goed door elkaar heen. Brokkel dan ongeveer de helft van de fetakaas door het geheel heen. 

  4. Voor de kippetjes, verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de kippetjes in een ovenschaal. Hak dan de knoflook en de rode peper fijn, je kunt de zaadjes van de rode peper mee snijden, dit geeft extra pit. Voeg het rode paprikapoeder, gemalen komijn, gedroogde tijm, rasp en sap van een citroen en scheut olijfolie toe. Kneed met je handen alle specerijen door de kip heen. Zet de kip dan in de oven voor ongeveer 40 minuten en roer af en toe om.

  5. Voor de yoghurt dillesaus, snijd je de dille klein en doe dit in een kom, houd een klein beetje achter. Voeg daar de yoghurt en een klein beetje rasp en sap van een citroen aan toe. Roer het goed door en top het af met de overgebleven dille.

  6. Als de fava goed is afgekoeld, kun je het folie eraf halen en het sap van een citroen toevoegen en breng het op smaak met zout en peper. Giet het op een bord en maak een ruimte in het midden. Serveer in het midden van het bord de bietensalade en kruimel daar nog feta en een beetje bieslook overheen.

  7. Haal nu de kippetjes uit de over, roer het nog even goed door en serveer ze op een schaal.

  8. Geniet van je fava, kippetjes en rode bietensalade !
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets