
Fava met rode bietensalade, feta en kippetjes uit de oven
Chef-kok Ramon Brugman geeft zíjn eigen draai aan een klassiek Grieks gerecht: fava. Deze gladde puree van spliterwten is de basis voor een prachtig bord vol smaken. Hij serveert er een heerlijke bietensalsa bij, gekruide kip uit de oven en een frisse yoghurt-dillesaus!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de fava150 grgele spliterwten
-
1ui
-
1/2citroen
-
30 mlolijfolie
-
2laurierblad
-
•water
-
•zout/peper
-
Voor de rode bietensalade200 grrode bieten gekookt
-
100 grwalnoten
-
100 grfeta
-
15blaadjes verse munt
-
1kleine rode ui
-
2 elbalsamico azijn
-
1 elolijfolie
-
1/2bos bieslook
-
•zout/peper
-
Voor de kip12kippenvleugeltjes
-
1/2rode peper fijngehakt
-
1citroen voor sap en rasp
-
2tenen knoflook
-
2 tlgemalen komijn
-
2 tlrode paprikapoeder
-
1/2 tlgedroogde tijm
-
•scheut olijfolie
-
1 tlzout
-
Voor de yoghurt dille saus4 eldikke yoghurt
-
3 elfijngesneden dille
-
1/2citroen
-
1/3 tlzout/peper
-
Voor de fava snijd je de ui fijn en fruit je deze in een pan met olijfolie. Voeg vervolgens twee laurierblaadjes toe en doe de gele spliterwten erbij. Breng het geheel op smaak met zout en peper en voeg water toe totdat de spliterwten net onder water staan. Laat het vervolgens zo'n 20 tot 30 minuten zachtjes koken.
-
Als de fava gaar is verwijder je de laurierbladeren en pureer je de fava glad. Laat het vervolgens afkoelen in een schaal en doe daar folie overheen om ervoor te zorgen dat het niet droog wordt. Laat het afkoelen.
-
Voor de rode bietensalade, rasp de bietjes of snijd ze fijn en meng ze met een fijn gesneden rode ui, balsamicoazijn, olijfolie, walnoten, fijngesneden bieslook en munt. Breng op smaak met zout en peper en voeg een scheutje olijfolie en balsamico toe, meng dit goed door elkaar heen. Brokkel dan ongeveer de helft van de fetakaas door het geheel heen.
-
Voor de kippetjes, verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de kippetjes in een ovenschaal. Hak dan de knoflook en de rode peper fijn, je kunt de zaadjes van de rode peper mee snijden, dit geeft extra pit. Voeg het rode paprikapoeder, gemalen komijn, gedroogde tijm, rasp en sap van een citroen en scheut olijfolie toe. Kneed met je handen alle specerijen door de kip heen. Zet de kip dan in de oven voor ongeveer 40 minuten en roer af en toe om.
-
Voor de yoghurt dillesaus, snijd je de dille klein en doe dit in een kom, houd een klein beetje achter. Voeg daar de yoghurt en een klein beetje rasp en sap van een citroen aan toe. Roer het goed door en top het af met de overgebleven dille.
-
Als de fava goed is afgekoeld, kun je het folie eraf halen en het sap van een citroen toevoegen en breng het op smaak met zout en peper. Giet het op een bord en maak een ruimte in het midden. Serveer in het midden van het bord de bietensalade en kruimel daar nog feta en een beetje bieslook overheen.
-
Haal nu de kippetjes uit de over, roer het nog even goed door en serveer ze op een schaal.
- Geniet van je fava, kippetjes en rode bietensalade !
