Oliebollen met appel en rozijnen
Oliebollen! Wat een feest. Vooral als je deze heerlijke, luchtige en knapperige bolletjes maakt volgens het recept van onze chef Ramon Brugman. Met appel, krenten en rozijnen!
Recept
Ingrediënten
-
Voor het oliebollenbeslag625 gbloem
-
50 gverse gist (of 17 gram droge gist)
-
1ei
-
50 ggesmolten boter
-
15 gzout
-
510 mlmelk
-
Voor de vulling100 gkrenten
-
150 grozijnen
-
150 gappelblokjes (Goudreinet of Elstar)
-
Weeg alle ingrediënten af. Verwarm de melk tot 40 graden. Meng de melk met de gist en giet het op de rest van de ingrediënten voor het deeg. Kneed ongeveer 6 minuten in de machine of met de mixer tot een glad deeg. Zet het op een warme plek en leg een doek over het beslag heen. Laat het 30 minuten rijzen.
-
Doe de krenten en rozijnen in een kom en zet ze onder met kokend water. Laat ze minimaal 30 minuten wellen, maar het liefst 2 uur. Giet ze af en dep ze droog. Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Doe de gewelde krenten een rozijnen samen met de appelblokjes bij het deeg. Kneed voorzichtig 1 à 2 minuten door. Leg de theedoek weer over het beslag heen en laat 40 minuten rijzen op een warme plek.
-
Laat de frituurpan opwarmen tot 180 graden. Neem een ijslepel en schep er mooie bolletjes van het beslag. Draai de ijslepel een beetje rond aan de zijkant van de bak waar het beslag inzit zodat deze een beetje opbolt. Hier door krijg je mooie ronde oliebollen en zorg je dat de vulling binnenin blijft. Bak er niet te veel tegelijk!! Bak ze in ongeveer 6 à 8 minuten gaar. Laat de oliebollen uitlekken op een stukje keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker.
- Geniet van je feestelijke oliebollen!