Florentinekoeken
Chef-kok Ramon Brugman pakt weer uit met zijn oude liefde patisserie; hij maakt florentinekoeken.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Deeg100 gkoude boter
-
200 gbloem
-
1/2 tlbakpoeder
-
75 gsuiker
-
1zakje vanillesuiker
-
2 elwater
-
Vulling50 gboter
-
100 gsuiker
-
1zakje vanillesuiker
-
2 elhoning
-
250 mlslagroom
-
100 ggeschaafde amandelen
-
100 ghazelnoten
-
25 ggedroogde cranberry
-
Afwerking75 gmelkchocolade
-
Doe alle ingrediënten voor de deeg, behalve de bloem, in een kom en mix alles goed door elkaar. Voeg dan de bloem toe en kneed tot een deeg.
-
Rol dit uit tot een plak van ongeveer 28 bij 36 cm. Snij deze door midden zodat je twee plakken hebt van 14 bij 36 cm.
-
Vouw aan beide kanten een lap terug van ongeveer 1 cm zodat je in het midden een soort gleuf krijgt.
-
Leg deze plakken op een bakplaat met bakpapier. Bak ze op 180 graden 10 minuten. Haal ze daarna uit oven en laat afkoelen.
-
Maak de vulling. Rooster daarvoor de noten in de oven op 180 graden ongeveer zes minuten. Doe de boter, suiker, honing en vanillesuiker in een pannetje en laat dit karamelliseren.
-
Voeg dan de room toe en laat deze even koken totdat je een gladde massa hebt.
-
Voeg dan de noten en de cranberries toe en laat dit koken totdat het een geheel is geworden.
-
Verdeel dit over de twee plakken en doe de koeken weer in de oven en bak ze 10 minuten op 180 graden. Haal de koeken uit de oven en laat afkoelen.
-
Smelt de chocolade en bestrijk de zijkanten van de koeken met de chocolade. Doe dit met een kwast. Snij dan de koeken in repen. Bewaar ze droog en donker.
- Eet smakelijk!