Recept: Florentinekoeken

21 oktober 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Florentinekoeken
Chef-kok Ramon Brugman pakt weer uit met zijn oude liefde patisserie; hij maakt florentinekoeken.
4 personen

Ingrediënten voor Florentinekoeken

deeg 

  • 100 gr koude boter
  • 200 gr bloem
  • ½ theel bakpoeder
  • 75 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetl water

vulling

  • 50 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetl honing
  • 250 ml slagroom
  • 100 gr geschaafde amandelen
  • 100 gr hazelnoten
  • 25 gr gedroogde cranberry

afwerking

  • 75 gr melkchocolade

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Doe alle ingrediënten voor de deeg, behalve de bloem,  in een kom en mix alles goed door elkaar. Voeg dan de bloem toe en kneed tot een deeg. 

  2. 2

    Rol dit uit tot een plak van ongeveer 28 bij 36 cm. Snij deze door midden zodat je twee plakken hebt  van 14 bij 36 cm.

     

  3. 3

    Vouw aan beide kanten een lap terug van ongeveer 1 cm zodat je in het midden een soort gleuf krijgt.

  4. 4

    Leg deze plakken op een bakplaat met bakpapier. Bak ze op 180 graden 10 minuten. Haal ze daarna uit oven en laat afkoelen.

  5. 5

    Maak de vulling. Rooster daarvoor de noten in de oven op 180 graden ongeveer zes minuten. Doe de boter, suiker, honing en vanillesuiker in een pannetje en laat dit karamelliseren. 

  6. 6

    Voeg dan de room toe en laat deze even koken totdat je een gladde massa hebt.
     

  7. 7

    Voeg dan de noten en de cranberries toe en laat dit koken totdat het een geheel is geworden. 

  8. 8

    Verdeel dit over de twee plakken en doe de koeken weer in de oven en bak ze 10 minuten op 180 graden. Haal de koeken uit de oven en laat afkoelen.

     

  9. 9

    Smelt de chocolade en bestrijk de zijkanten van de koeken met de chocolade. Doe dit met een kwast. Snij dan de koeken in repen. Bewaar ze droog en donker.
     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter