Frisse salade met kaas en truffel

culinair expert
Alain Caron
Frisse salade met kaas en truffel (17)
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
7 personen

Culinair expert Alain Caron bezoekt in de Gelderse Vallei de biologische boerderij van de familie Van de Voort. Deze familie beheert al sinds 1600 een prachtig boerenbedrijf, waar tegenwoordig ruim 90 Jersey koeien rondlopen. Deze melkkoeien zijn bijna het hele jaar buiten en eten daar een gevarieerd menu van onbespoten grassen en kruiden. Ze hebben geen antibiotica nodig en leven een lang, gezond leven. Hun melk wordt op de boerderij verwerkt tot mooie kazen met een natuurkorst. Alain loopt een dagje met de familie mee en maakt een mooi gerecht met de kaas.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Ingrediënten voor de salade
    40 g
    truffel
  • 250 g
    bietjes
  • 1
    krop eikenblad sla
  • 150 g
    crème fraîche
  • nootmuskaat
  • kaas (naar voorkeur)
  • peper en zout
  • Ingrediënten voor de truffelvinaigrette
    4 el
    olijfolie (extra vierge)
  • 1
    klein blikje truffelsap
  • 2 el
    walnotenolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 tl
    dijon mosterd
  • zout en peper
  1. 1

    Begin met de truffelvinaigrette. Meng alle ingrediënten door elkaar heen en laat het een uur trekken. 

  2. 2

    Dan de salade. Kook hiervoor het bietjes in koud water met een beetje zout. Haal ze als ze gaat zijn uit de pan. Laat ze even afkoelen en haal de schil er af. Dit kan het beste gewoon met je handen dan blijven ze mooi in vorm. Snij ze vervolgens in dunne plakjes.

  3. 3

    Maak een crème door de mascarpone te mengen met wat nootmuskaat, geraspte truffel en zout en peper naar smaak. 

  4. 4

    Meng de sla met de truffelvinaigrette.

  5. 5

    Maak nu de borden op. Doe wat van de mascarponecrème in het midden van je bord en vorm met een soeplepel een mooi breed rondje. Leg daar wat plakjes rode biet op met wat zout en peper. Leg daar bovenop wat van de sla en truffelvinaigrette en rasp er wat van de kaas en de truffel op. Als laatste druppel je er de rest van de truffelvinaigrette overheen. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!