Recept: Frisse salade met kaas en truffel

24 januari 2018
Waardeer: 
(Totaal: 6 stemmen)
Stilstaand beeld van Frisse salade met kaas en truffel

Culinair expert Alain Caron bezoekt in de Gelderse Vallei de biologische boerderij van de familie Van de Voort. Deze familie beheert al sinds 1600 een prachtig boerenbedrijf, waar tegenwoordig ruim 90 Jersey koeien rondlopen. Deze melkkoeien zijn bijna het hele jaar buiten en eten daar een gevarieerd menu van onbespoten grassen en kruiden. Ze hebben geen antibiotica nodig en leven een lang, gezond leven. Hun melk wordt op de boerderij verwerkt tot mooie kazen met een natuurkorst. Alain loopt een dagje met de familie mee en maakt een mooi gerecht met de kaas.

4 personen

Ingrediënten voor Frisse salade met kaas en truffel

Ingrediënten voor de salade:

  • 40 g truffel
  • 250 g bietjes
  • 1 krop eikenblad sla
  • 150 g crème fraîche 
  • nootmuskaat
  • kaas (naar voorkeur)
  • peper en zout

Ingrediënten voor de truffelvinaigrette:

  • 4 el olijfolie (extra vierge)
  • 1 klein blikje truffelsap
  • 2 el walnotenolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 tl dijon mosterd
  • zout en peper

 

​*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Begin met de truffelvinaigrette. Meng alle ingrediënten door elkaar heen en laat het een uur trekken. 

  2. 2

    Dan de salade. Kook hiervoor het bietjes in koud water met een beetje zout. Haal ze als ze gaat zijn uit de pan. Laat ze even afkoelen en haal de schil er af. Dit kan het beste gewoon met je handen dan blijven ze mooi in vorm. Snij ze vervolgens in dunne plakjes.

  3. 3

    Maak een crème door de mascarpone te mengen met wat nootmuskaat, geraspte truffel en zout en peper naar smaak. 

  4. 4

    Meng de sla met de truffelvinaigrette.

  5. 5

    Maak nu de borden op. Doe wat van de mascarponecrème in het midden van je bord en vorm met een soeplepel een mooi breed rondje. Leg daar wat plakjes rode biet op met wat zout en peper. Leg daar bovenop wat van de sla en truffelvinaigrette en rasp er wat van de kaas en de truffel op. Als laatste druppel je er de rest van de truffelvinaigrette overheen. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter