3 minuten

Gebakken aardappels met Pata Negra en krokante chips

Rosah van Schendelen maakt een gerecht met de verse aardappels van Jan en Jan.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 600 g
    diverse aardappelen
  • olie om in te bakken
  • 80 g
    Pata Negra ham
  • dragon
  • kervel
  • dille
  • Voor de kruidenolie
    1 bos
    bieslook
  • 1 bos
    dragon
  • 1 bos
    dille
  • 400 ml
    neutrale olie
  • 1 tl
    zout
  • Voor de kruidenmayonaise
    1
    eierdooier
  • 1/2
    citroen (sap)
  • 1 tl
    fijne mosterd
  • 200 ml
    kruidenolie (zelfgemaakt)
  1. Snijd alle kruiden zeer fijn en meng met de olie. Dit kan ook gezamenlijk fijngemalen worden met behulp van een staafmixer. Plaats alles in een pan en verhit totdat de olie goed heet is. Laat de olie maximaal tien minuten borrelen. Voeg het zout toe en roer regelmatig goed door. 

  2. Plaats een theedoek in een zeef en hang deze boven een hittebestendige kom. Schenk hierover voorzichtig de hete olie en laat langzaam uitlekken. Je hebt nu een mooie, groene kruidenolie gemaakt. Voor het maken van de kruidenmayonaise, moet de olie eerst even afkoelen.

  3. Doe de eidooier, de mosterd en het sap van een halve citroen in een kom en roer goed door met een garde of staafmixer. Voeg nu druppelsgewijs de afgekoelde kruidenolie toe totdat je een mayonaise ziet ontstaan. Doe dit langzaam anders kan de mayonaise gaan schiften.

  4. Dit gerecht draait om de aardappelen. Kies een mooie verzameling aan diverse aardappeltjes en kook ze even kort voor totdat ze allen beetgaar zijn. Snijd zo nodig in kleinere stukken. Verhit nu neutrale olie in een pan en bak hierin de aardappelen knapperig. Snijd ook dunne plakjes van een rauwe, vastkokende aardappel en bak deze in een laagje olie tot krokante chips. Breng op smaak met zout.

  5. Breng een laagje kruidenmayonaise aan op het bord en verdeel hierover de gebakken aardappelen. Drapeer hierover de Pata Negra ham en garneer af met de krokante chips en dezelfde kruiden die terugkomen in de mayonaise.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.