Gebakken aardappels met Pata Negra en krokante chips
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
600 gdiverse aardappelen
-
•olie om in te bakken
-
80 gPata Negra ham
-
•dragon
-
•kervel
-
•dille
-
Voor de kruidenolie1 bosbieslook
-
1 bosdragon
-
1 bosdille
-
400 mlneutrale olie
-
1 tlzout
-
Voor de kruidenmayonaise1eierdooier
-
1/2citroen (sap)
-
1 tlfijne mosterd
-
200 mlkruidenolie (zelfgemaakt)
-
Snijd alle kruiden zeer fijn en meng met de olie. Dit kan ook gezamenlijk fijngemalen worden met behulp van een staafmixer. Plaats alles in een pan en verhit totdat de olie goed heet is. Laat de olie maximaal tien minuten borrelen. Voeg het zout toe en roer regelmatig goed door.
-
Plaats een theedoek in een zeef en hang deze boven een hittebestendige kom. Schenk hierover voorzichtig de hete olie en laat langzaam uitlekken. Je hebt nu een mooie, groene kruidenolie gemaakt. Voor het maken van de kruidenmayonaise, moet de olie eerst even afkoelen.
-
Doe de eidooier, de mosterd en het sap van een halve citroen in een kom en roer goed door met een garde of staafmixer. Voeg nu druppelsgewijs de afgekoelde kruidenolie toe totdat je een mayonaise ziet ontstaan. Doe dit langzaam anders kan de mayonaise gaan schiften.
-
Dit gerecht draait om de aardappelen. Kies een mooie verzameling aan diverse aardappeltjes en kook ze even kort voor totdat ze allen beetgaar zijn. Snijd zo nodig in kleinere stukken. Verhit nu neutrale olie in een pan en bak hierin de aardappelen knapperig. Snijd ook dunne plakjes van een rauwe, vastkokende aardappel en bak deze in een laagje olie tot krokante chips. Breng op smaak met zout.
-
Breng een laagje kruidenmayonaise aan op het bord en verdeel hierover de gebakken aardappelen. Drapeer hierover de Pata Negra ham en garneer af met de krokante chips en dezelfde kruiden die terugkomen in de mayonaise.
- Eet smakelijk!