Gebraiseerde witlof en gratin van schorseneren

In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. Ramon maakt een aantal spectaculaire bijgerechten die passen bij het hoofdgerecht van Alain: gebraiseerde witlof, gratin van schorseneren en chutney van witlof. De witlof chutney vind je hier: http://bit.ly/witlofchutney En wil je weten welke wijnen je het beste drinkt bij deze bijgerechten. Kijk dan hier: http://bit.ly/wijntips4

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Gebraiseerde witlof met gorgonzola bechamel
    4
    stronkjes witlof
  • 250 gr
    gorgonzola
  • 50 gr
    boter
  • 60 gr
    bloem
  • 200 ml
    room
  • peterselie
  • peper en zout
  • 750 gr
    schorseneren
  • 1
    citroen
  • 500 ml
    room
  • 1
    blokje Parmezaan
  • 2
    teentjes knoflook
  • peterselie
  • Witlof chutney
    4
    stronkjes witlof
  • 100 ml
    azijn
  • 1 el
    grove mosterd
  • 1
    blaadje laurier
  • 4 el
    suiker
  • 1 el
    aardappelzetmeel
  • peper en zout
  1. Maak de begraiseerde witlof. Snij de kontjes van de witlof. Leg ze in een pan en doe er 50 gram boter bij. Doe er een klein laagjes water bij en wat zout. Breng langzaam aan de kook met de deksel op de pan. 

  2. Na 15 minuten zet je het vuur uit. Haal de witlof uit het pannetje. 

  3. Maak van de bloem en boter een roux. 

  4. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer deze gaar in de pan. Voeg nu het kook vocht toe van de witlof. Breng aan de kook en je ziet dat je saus bind. Voeg hier nu ook de room aan toe. Breng weer aan de kook. 

  5. Haal de pan van het vuur en voeg de in blokjes gesneden gorgonzola toe. Roer glad. 

  6. Voeg als laatste een handje gesneden peterselie toe. 

  7. Serveer de witlofstronkjes in een schaal bedekt met de saus.

  8. Maak de gratin van schorseneren. Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de schorseneren en leg ze gelijk in een bak water met citroen om verkleuren tegen te gaan. 

  9. Snij iets kleiner en doe ze schorseneren in een ovenschaal.

  10. Meng de room met de rest van de ingrediënten en giet dit over de schorseneren heen. 

  11. Bestrooi met wat parmazaan.

  12. Bak de gratin op 160 graden ongeveer 40 minuten. 

  13. Maak de witlof chutney. Snij de witlof fijn en zet deze aan in een pan met een beetje olie.

  14. Voeg bij de witlof de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. 

  15. Bind het geheel in met een papje zetmeel. 

  16. Giet het geheel  in een pot en laat afkoelen.

  17. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.