8 minuten

Gefrituurde aardappelballetjes met stoofvlees van kliekjes

Heb je nog wat aardappels en stoofvlees over na de feestdagen? Maak dit recept van onze chef-kok Sharon de Miranda. Zij tovert op tweede kerstdag snel een heerlijke maaltijd op tafel met restjes van eerste kerstdag: gefrituurde gevulde aardappelballetjes met stoofvlees en een lekkere dip. 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 45 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 200 gr
    draadjesvlees of gehakt
  • 500 gr
    gekookte aardappels
  • 4
    eieren
  • peper en zout
  • 200 gr
    geraspte kaas
  • 100 gr
    paneermeel
  • 50 gr
    bloem
  • 1 tl
    citroensap
  • 1 tl
    mosterd
  • 250 ml
    zonnebloemolie
  • 3 el
    ketchup
  • 1
    rode ui
  1. Maal in een keukenmachine de aardappels fijn, samen met 1 ei. Rol er vervolgens balletjes van; ongeveer 125 gr per stuk. Gebruik wat bloem zodat de balletjes niet zo plakkerig zijn.

  2. Neem een aardappelballetje in één hand en druk met de andere hand een kuiltje in het midden. Lepel er wat stoofvlees in, samen met een beetje kaas. Druk de bal dicht en rol het weer glad. Herhaal dit proces tot de aardappelpuree op is en laat de balletjes rusten in de koelkast.

  3. Split drie eieren en rol de gevulde aardappelballetjes eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en ten slotte door het paneermeel.

  4. Verwarm de frituur tot 180 graden. Bak de gevulde aardappelballetjes ongeveer 8 min goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

  5. Doe vervolgens de eidooiers met het citroensap, ½ tl zout en de mosterd in een maatbeker. Giet er de olie over en laat het mengsel even staan tot de olie naar boven is gedreven.

  6. Breng de staafmixer voorzichtig naar de bodem van de maatbeker en zet aan. Mix tot alles gemengd is. Roer met een lepel de ketchup goed doorheen.  Serveer de aardappelballetjes uit met de roze saus en een flinterdun gesneden rode ui.

  7. En zo geniet je nog extra van je kerstkliekjes!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda