Gelakte kip van Alain

In de week voor kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. De gangen zijn ook los te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal. Culinair expert Alain Caron is in Ens in Flevoland bij biodynamische boer Krispijn van den Dries. Hij heeft prachtige groenten liggen, waarmee Alain zijn hoofdgerecht van gelakte kip garneert.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten gelakte kip
    ½ l bietensap
  • ½ l blauwe bessensap
  • 1
    hele kip
  • 3 dl
    kalfsjus
  • 2 el
    olijfolie extra vierge
  • olijfolie
  • 1 dl
    abrikozensap
  • sap van 2 sinaasappels
  • peper en zout
  • Ingrediënten groenten
    2
    ui
  • 1
    groene kool
  • 1
    knolselderij
  • verschillende kleuren bietjes
  • verschillende kleuren wortelen
  • olijfolie
  • boter
  1. Marineer de kip minstens 2 uur van te voren in de bietensap en de blauwe bessensap. Het lekkerste is om de kip al een dag van te voren te marineren. Zorg er voor dat kip in de ovenschaal helemaal is bedekt met sap.

  2. Vervolgens haal je de kip uit de ovenschaal. Van het sap dat je overhoudt maak je een nieuwe marinade waarmee je de kip gaat lakken. Voeg hiervoor de kalfjus er aan toe en laat het ongeveer tot de helft inkoken. Vervolgens giet je er abrikozensap, sap van 2 sinaasappels en de  2 eetlepels olijfolie extra vierge er aan toe en maak je het op smaak met een beetje peper en zout.

  3. De marinade is nu klaar om de kip mee te lakken. Het beste kan je hiervoor een kwastje gebruiken. Zorgt dat de kip helemaal goed ingesmeerd is met de saus. 

  4. Zet de kip vervolgens in een voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten op 200 graden. Na 20 minuten giet je een beetje water in de ovenschaal. Dit zorgt ervoor dat de lak niet verbrand. Dan laat je de kip nog even 30 minuten in de oven op 140 graden. Smeer/lak de kip om de 5 minuten even in met de saus. 

  5. Als de kip klaar is, giet je de marinade in een pannetje en laat je het nog verder inkoken tot een lekkere saus en maak je het op smaak met wat peper en zout. 

  6. Ondertussen maak je de groenten schoon en schil je de worteltjes en de knolselderij.

  7. De bietjes blancheer je met schil en al totdat ze gaar zijn. Haal daarna het velletje er van af en snij je ze in stukken. 

  8. Snij de groene kool in vieren en blancheer de bladeren kort. Kook ze hiervoor even kort in kokend  water en laat ze direct uit de pan afkoelen in koud water. Laat ze daarna goed uitlekken in een zeef. Doe dit ook met de wortelen en de knolselderij. Gebruik wel verschillende pannen. Afhankelijk van de grote en de structuur. (een fijn gesneden wortel is sneller gaar dan een grotere)

  9. Snij ook de ui in halve ringen. Doe vervolgens een beetje olijfolie en boter in een koekenpan en bak hierin de uien even goudbruin. 

  10. Zodra de wortelen en de knolselderij gaar zijn, bak je ze  samen met de bietjes even kort in de pan met een beetje peper en zout. Bak ook de groene koolbladeren even kort in een pan met een eetlepel olijfolie.

  11. Maak nu je bord op. Leg hiervoor eerst de groenten op een groot bord. Begin met de koolbladeren en leg vervolgens de rest van de groenten erop. Als laatste leg je de hele kip erop en schenk je er nog een beetje van de saus overheen. 

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.