4 minuten

Gerookte forel met aardappelsalade en dille mayonaise

Onze chef Ramon Brugman maakt voor de BB kerstspecial een feestelijke hoofdgerecht. Hij rookt zelf een forel en maakt daar een salade van aardappel en dille mayonaise bij!
Gerecht Vis
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de gerookte forel
    4
    verse zalmforel
  • 2 l
    water
  • 120 g
    zout
  • 6
    jeneverbessen
  • 2
    kruidnagels
  • 4 blaadjes
    laurier
  • 4 takken
    tijm
  • 8 korrels
    peper
  • Voor de dille mayonaise
    1 el
    azijn
  • 1 tl
    mosterd
  • 6 takken
    dille
  • 1
    eidooier
  • 200 ml
    olie
  • 1/2
    citroen
  • zout en peper
  • Voor de aardappelsalade
    4
    vastkokende aardappels
  • 4
    kwarteleitjes
  • 2
    augurken
  • 1
    rode ui
  • 1 el
    kappertjes
  • 2 el
    crème fraîche
  • 2 el
    dille mayonaise
  • 2 takken
    dille
  • 4 takken
    peterselie
  • 1/2
    citroen
  • zout en peper
  • cress
  • Voor het glaasje ganache
    200 ml
    room
  • 200 g
    pure chocolade
  • 1 tl
    oploskoffie
  • 1/2 borrelglas
    whisky
  • eventueel chocoladekrullen
  1. Maak de forel schoon. Meng het water met de rest van de ingrediënten en roer tot het zout opgelost is. Leg de forellen hierin en laat ze ongeveer een uurtje in de pekel liggen. Stook het vuurtje op in de rookton.

  2. Hang de forel in de rookton en houd de deksel van de rookton eraf zodat de forellen eerst droog worden van de warme lucht. Stik het vuurtje met de rookmot en doe de deksel op de rookton. Rook de forellen ongeveer 45 minuten. Zorg dat de temperatuur niet boven de 60 graden komt. Haal ze als ze goed zijn uit de rookton en laat ze afkoelen. Pluk vervolgens de forellen van de graat af.

  3. Bak de kwarteleitjes (eventueel in een poffertjespan). Laat ze rusten op een bakplaat met olie. Schil de aardappelen en snijd ze in brunoise. Blancheer ze net aan gaar in koken water. Laat ze afkoelen. Voor de dille mayonaise pureer je met de staafmixer de dille, het azijn, de mosterd en de eidooier. Voeg dan langzaam de olie toe. Breng op smaak met zout en citroensap. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Doe de mayo in een spuitzak. 

  4. Snijd de augurk en rode ui super fijn en meng met de aardappel. Voeg de crème fraîche en dille mayonaise toe. Hak de kruiden fijn en knijp het citroensap er op uit. Breng op smaak met zout en peper. Doe de aardappelsalade in een steekvorm met daarop wat van de vers gerookte forel. Spuit er wat dille mayonaise bij en decoreer met de cress.

  5. Dessert: glaasje ganache

    Breng de room met de oploskoffie aan de kook en zet het vuur uit. Hak de chocolade fijn en voeg dit bij de warme room. Roer tot het glad is. Voeg de whisky toe en giet de ganache in kleine glaasjes. Laat het afkoelen en decoreer met chocolade krullen.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.