8 minuten

Kerst hoofdgerecht: gevulde savooiekool

Onze culinair expert Alain Caron neemt het stokje over voor het kerstmenu! Hij vult een savooiekool met champignons, pompoen en knolselderij. Een smaakvol en feestelijk gerecht!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
 • 1
  savooiekool
 • 4
  portobellos
 • 4 takjes
  tijm
 • 70 g
  ongezouten roomboter
 • 200 g
  trompette des morts
 • 3 grote
  uien
 • 350 g
  champignons
 • rasp van 1 citroen
 • 1 dl
  kookroom
 • 1/2 kleine
  pompoen
 • 1/2
  knolselderij
 • kruidensla
 • olijfolie
 • peper en zout
 • Benodigdheden
  steekvorm rond 6 cm
 • kookring 8 cm
 • staafmixer
 1. Haal 8 van de grootste bladeren van de savooiekool en blancheer ze in zout water tot ze gaar zijn. Leg de bladeren daarna op keukenpapier.

 2. Snijd de onderkant van de portobellos. Haal met een lepel voorzichtig de zachte binnenkant eruit. Rol de portobellos per stuk in een stuk aluminiumfolie met peper, zout, olijfolie en een takje tijm. Doe ze met aluminiumfolie en al in een voorverwarmde oven op 170 graden. Ze blijven 25 minuten in de oven, laat ze afkoelen. Vang het vocht op en bewaar.

 3. De restanten van de savooiekool snijd je in fijne reepjes en deze bak je gaar in een grote pan met 40 g ongezouten roomboter, 2 el olijfolie, zout en peper. Doe de rasp van 1 citroen erbij. Snijd de trompette des morts door de helft, was ze in lauw water en laat goed drogen op keukenpapier. Het is belangrijk dat ze geen vocht meer hebben. Na 10 minuten voeg je de trompette des morts toe in de pan. Alles uit de pan halen en bewaren in een kom. 

 4. Pel de uien en snijd ze fijn. Konfijt de uitjes met 30 g boter in dezelfde pan voor 10 minuten. Ze mogen niet bruin worden, dus houd het vuur laag. Snijd ondertussen de champignons in kleine blokjes en voeg deze na 10 min toe met een beetje zout en peper tot ze goed gaar zijn (denk aan een papje). Bewaar ook deze in een kom. Van de inhoud van deze kom neem je twee eetlepels en doe deze opnieuw in de pan. Hierbij voeg je 1 dl kookroom en het eerder opgevangen vocht van de portobellos toe tot de saus gaar is en goed gemengd.

 5. Schil de pompoen en snijd voor 200 g blokjes van het vruchtvlees. Steek met een vormpje van 6 cm doorsnee 4 rondjes van het vruchtvlees uit. Bewaar deze op een stuk keukenpapier. Steek ook bij de knolselderij met het vormpje van 6 cm doorsnee 4 rondjes uit. Bewaar ook deze op een stuk keukenpapier. Blancheer de blokjes pompoen en laat ze uitlekken met een zeef. Blancheer de knolselderijrondjes en de pompoenrondjes apart, tot ze beetgaar zijn. Bewaar ze daarna op keukenpapier. Alle ingrediënten zijn nu gaar, nu gaan we beginnen aan het bij elkaar voegen van de ingrediënten. 

 6. Leg 2 stukken vershoudfolie op een snijplank, wrijf deze lichtjes in met olijfolie, zout en peper. Leg 2 bladeren savooiekool op elkaar in de vorm van een cirkel. Begin dan met het bouwen van lagen: de eerste laag is de gekonfijte ui met champignon, daarbovenop komt de portobello, daarop komt de trompette des morts en de gesneden savooiekool. Daarna komt een knolselderijrondje, dan nog een beetje trompette des morts. Daarna komt een pompoenrondje en daarna het restant van de champignons en trompette des morts. Trek de punten van de folie naar elkaar toe en draai de kool in tegengestelde richting, waardoor als het ware een pakketje ontstaat. Knoop de folie helemaal dicht. Herhaal dit 4 x zodat je eindigt met 4 pakketjes.

 7. Kook de koolpakketjes in de folie 20 minuten in ruim kokend water. Knip daarna de folie er voorzichtig af zodat het pakketje mooi rond blijft. Laat ze uitlekken op een bakplaat.

 8. In een ring van 8 cm doe je een klein beetje van de pompoenblokjes. Gooi de koolpakketjes nog 15 minuten in de oven op 180 graden. Plaats ze vervolgens netjes op de pompoenblokjes. Warm de roomsaus op die eerder is gemaakt. (Je kunt ook met de staafmixer naar wens de saus nog fijner maken.) Plaats de saus rondom de koolpakketjes. Leg eventueel bovenop wat kruidensla indien gewenst. Serveer warm!

 9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.