Recept: Seitan met bulgur & balsamico sperziebonen

7 mei 2019
Waardeer: 
(Totaal: 27 stemmen)
Stilstaand beeld van Seitan met bulgur & balsamico sperziebonen

Sharon gebruikt vandaag helemaal geen dierlijke producten in haar gerecht, ze maakt een vegan maaltijd: zelfgemaakte seitan met bulgur en balsamico-sperziebonen.

4 personen

Ingrediënten voor Seitan met bulgur & balsamico sperziebonen

Voor de seitan:

  • 1 kg bloem
  • 5 dl water
  • 1 tl zout
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ½ l groentebouillon

Voor de bulgur:

  • 275 g bulgur
  • 100 g gezouten pinda’s
  • 1 sinaasappel
  • 1 bosje platte peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de sperziebonen:

  • 500 g sperziebonen
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g Cherrytomaatjes
  • 2 el balsamico-azijn
  • olijfolie

*De bereiding van dit gerecht op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Begin met het maken van de seitan. Plaats de bloem in de keukenmachine en gebruik de deeghaak. Voeg de specerijen en het zout erbij. Giet al draaiend het water erbij en draai het tot een mooie deegbal. 

  2. 2

    Neem een ruime pan met koud water en plaats hierin de deegbal. Laat het 30 min in het water rusten. 

  3. 3

    Na 30 min rusten in koud water, spoel je de deegbal af en begin je met het wassen van het deeg onder lauwwarm water. Tijdens het wassen knijp je de deegbal bij elkaar zodat je het goed bij elkaar houdt. Dit blijf je doen tot het water niet meer wit afgeeft, maar totdat het spoelwater helemaal helder is geworden. Nu heb je alleen de gluten overgehouden. 

  4. 4

    Van de kilo bloem is er ongeveer 300 gram overgebleven (dit zijn de gluten). Kook de 300 gram gluten 45 min in de groentebouillon. Na het koken weegt het ongeveer 400 gram. Laat het afkoelen en dan is de seitan klaar. Pluk het vervolgens uit elkaar. Bak de seitan in wat olie goudbruin krokant. 

  5. 5

    Ga verder met het bereiden van de bulgur. Kook de bulgur volgens het etiket gaar. 

  6. 6

    Was de sinaasappel en rasp de schil door de gegaarde bulgur. Breng het verder op smaak met wat olijfolie het sap van de sinaasappel en de peterselie. 

  7. 7

    Ga verder met het maken van de sperziebonen. Maak de sperziebonen schoon, snipper het uitje en hak de knoflook fijn. 

  8. 8

    Verhit een wok met een scheutje olijfolie. Fruit de knoflook en uitje kort aan. Daarna bak je de sperziebonen mee. Bak het 4 min op hoog vuur gaar. Bak de cherrytomaatjes 1 minuut mee. Blus het af met de balsamico-azijn en de sperziebonen zijn klaar.

Eet smakelijk!