3 minuten

Groentetaartjes van filodeeg

Alain Caron en Kiona Malinka zijn op bezoek bij Bod de Riemer die chai maakt; een kruidenthee volgens traditioneel Indiaas recept. Ze maken een bijpassend gerecht waarbij smaak en gevoel samenkomen.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 40 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de taartbodem
    1
    pakje (rol) filodeeg
  • 3 el
    olijfolie
  • Benodigdheden
    bakpapier
  • uitsteekring (12 cm)
  • Voor de groentecrème
    200 gr
    pompoen schoon en in stukken gesneden
  • 200 gr
    knolselderij schoon en in stukken gesneden
  • zout
  • water
  • 1
    zakje gemberthee
  • 1/2 dl
    room
  • benodigdheden
    pan
  • staafmixer
  • Voor de groenteballetjes
    200 gr
    knolselderij
  • 200 gr
    rode biet
  • 200 gr
    gele biet
  • 200 gr
    komkommer
  • 200 gr
    kleine spruitjes
  • 200 gr
    pompoen
  • zout
  • water
  • 4
    takjes tijm
  • sap van 1 citroen
  • 2 el
    kamillethee
  • Benodigdheden
    Parisienneboor (1,5 cm diameter)
  • Pan
  • Keukenpapier
  • Voor de dressing
    3 el
    extra vierge olijfolie
  • 1 el
    top kwaliteit balsamico
  • zout
  • peper
  • Benodigdheden
    Kom
  • Voor de presentatie
    paar blaadjes peterselie
  • verse tijm
  • fleur de sel
  1. Voor de bodem van filodeeg verwarm je de oven voor op 180 graden. Leg het filodeeg dubbel en leg de uitsteekring op het filodeeg en snijd 2 cm buiten de ring rondom met een scherp mes. Smeer de ring (binnenkant) in met olijfolie en leg het filodeeg voorzichtig in de ring en houd 1 cm over aan de bovenkant. Leg de ring met filodeeg op het bakpapier en plaats in de oven. Bak ze tot ze mooi lichtbruin worden. Pas op, het gaat snel, dus let goed op. Laat daarna afkoelen buiten de oven. Herhaal dit 5 keer (voor als er één kapot gaat).

  2. Breng voor de groentencrème water met zout en samen met de gemberthee aan de kook. Haal het theezakje eruit en doe de groente erbij en kook nog zo’n 15 minuten. Doe ze direct in een mixer met 1/2 dl room en bewaar voor later.

  3. Maak met behulp van de Parisienneboor 8 à 10 balleltje per groente. Breng een pan met water (5 l), met citroensap, kamillethee, thijm en zout aan de kook. Doe alles door de zeef en doe terug in de pan. Blancheer de balletjes kort en laat ze daarna afkoelen op keukenpapier. Kook het vocht kort in tot ¼ en laat afkoelen.

  4. Doe voor de dressing alle ingrediënten in een kom samen met het kookvocht van de groenteballetjes. Meng de dressing met de groenteballetjes en laat 15 minuten staan.

  5. Vul de filodeegbodem met de groentecrème (1/2 cm dik) en vul alle taartjes met de balletjes en garner met de tijm en peterselieblad. Maak af met fleur de sel en peper. Leg de taartjes op het midden van mooie platte borden.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.