Haantje in de rode wijn
Vóór de Tweede Wereldoorlog was het een delicatesse: het (leg)haantje. Maar door de komst van de bio-industrie komen andere rassen op, waarvan de dieren snel veel vlees aanzetten. Het haantje van de legkip wordt daardoor overbodig en raakt vergeten. Daar brengen Chris en Marjanne Borren uit Voorthuizen verandering in. Op hun pluimveehouderij is behalve de legkip ook het leghaantje welkom. Chris: 'Ik vind dat je als boer verantwoordelijk bent dat er ook voor de haantjes een bestemming is. Het vlees van de haantjes is prachtig en heel smaakvol.' Dat gaat onze culinair expert Alain Caron proeven!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
2kleine haantjes of 1 grote
-
150 gboter
-
150 gspek
-
1teentjes knoflook
-
5takjes tijm
-
3dl geconcentreerde jus van kip
-
150 gbloedworst in kleine blokjes gesneden
-
2geschilde peren in blokjes gesneden
-
150 ggrof gesneden uien
-
2 dlrode wijn
-
Voor 450 g stamppot1 kgkruimige aardappels
-
300 gverse boerenkool
-
100 mlmelk
-
1 clolijfolie
-
1 clroom
-
•zout en peper
-
Schil voor de stamppot de aardappelen en snij deze in blokjes. Kook ze met een beetje zout in 20 minuten gaar.
-
Meng de aardappelen daarna met de boerenkool en de warme melk en stamp het geheel.
-
Doe de olijfolie en de room erbij en stamp dit. Bewaar de stamppot warm.
-
Snij met een groot mes of een hakbijl de haantjes in 4-6 stukken.
-
Smelt 100 g boter in de pan en bak de stukken haan goudbruin.
-
Voeg na 15 minuten het spek en het teentje knoflook toe. Vervolgens ook de tijm en de rode wijn. Laat dit 15 minuten pruttelen.
-
Voeg dan de jus van de kip toe en laat dit nog 10 minuten op laag vuur staan, tot de jus iets dikker wordt. Als de jus dik wordt, is de haan ook gaar!
-
Breng het op smaak met zout en peper.
-
Doe de rest van de boter (50 g) in een andere bakpan en bak de grofgesneden uien voor 8 minuten.
-
Doe vervolgens de blokjes peren erbij en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat dit 2 minuten staan.
-
Voeg dan de blokjes bloedworst toe en bak dit nog 3 minuten.
-
Schep een beetje van de warme stamppot op het midden van het bord. Leg er wat stukjes haan op en wat van de garnituur van bloedworst, uien en peer. Schenk er als laatste wat saus overheen.
- Eet smakelijk!