Haantje in de rode wijn

culinair expert
Alain Caron
Haantje in de rode wijn (145)
4 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
8 personen

Vóór de Tweede Wereldoorlog was het een delicatesse: het (leg)haantje. Maar door de komst van de bio-industrie komen andere rassen op, waarvan de dieren snel veel vlees aanzetten. Het haantje van de legkip wordt daardoor overbodig en raakt vergeten. Daar brengen Chris en Marjanne Borren uit Voorthuizen verandering in. Op hun pluimveehouderij is behalve de legkip ook het leghaantje welkom. Chris: 'Ik vind dat je als boer verantwoordelijk bent dat er ook voor de haantjes een bestemming is. Het vlees van de haantjes is prachtig en heel smaakvol.' Dat gaat onze culinair expert Alain Caron proeven!

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 2
    kleine haantjes of 1 grote
  • 150 g
    boter
  • 150 g
    spek
  • 1
    teentjes knoflook
  • 5
    takjes tijm
  • 3
    dl geconcentreerde jus van kip
  • 150 g
    bloedworst in kleine blokjes gesneden
  • 2
    geschilde peren in blokjes gesneden
  • 150 g
    grof gesneden uien
  • 2 dl
    rode wijn
  • Voor 450 g stamppot
    1 kg
    kruimige aardappels
  • 300 g
    verse boerenkool
  • 100 ml
    melk
  • 1 cl
    olijfolie
  • 1 cl
    room
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Schil voor de stamppot de aardappelen en snij deze in blokjes. Kook ze met een beetje zout in 20 minuten gaar. 

  2. 2

    Meng de aardappelen daarna met de boerenkool en de warme melk en stamp het geheel.  

  3. 3

    Doe de olijfolie en de room erbij en stamp dit. Bewaar de stamppot warm. 

  4. 4

    Snij met een groot mes of een hakbijl de haantjes in 4-6 stukken. 

  5. 5

    Smelt 100 g boter in de pan en bak de stukken haan goudbruin. 

  6. 6

    Voeg na 15 minuten het spek en het teentje knoflook toe. Vervolgens ook de tijm en de rode wijn. Laat dit 15 minuten pruttelen. 

  7. 7

    Voeg dan de jus van de kip toe en laat dit nog 10 minuten op laag vuur staan, tot de jus iets dikker wordt. Als de jus dik wordt, is de haan ook gaar!

  8. 8

    Breng het op smaak met zout en peper. 

  9. 9

    Doe de rest van de boter (50 g) in een andere bakpan en bak de grofgesneden uien voor 8 minuten.

  10. 10

    Doe vervolgens de blokjes peren erbij en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat dit 2 minuten staan.

  11. 11

    Voeg dan de blokjes bloedworst toe en bak dit nog 3 minuten. 

  12. 12

    Schep een beetje van de warme stamppot op het midden van het bord. Leg er wat stukjes haan op en wat van de garnituur van bloedworst, uien en peer. Schenk er als laatste wat saus overheen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!