Hachee met rode kool
Chef-kok Ramon gaat voor een winterse kost. Hij maakt hachee met rode kool en gekookte aardappelen. Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte en groenten. Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher.
Leuk weetje: Hachees komen al voor in beschrijvingen van middeleeuwse buffetten, hoewel bereidingswijzen en exacte ingrediënten daarin meestal niet naar voren komen. Het gerecht ontstond waarschijnlijk doordat resten van braadvlees opnieuw werden gebruikt, met de groenten die op dat moment beschikbaar waren. Zure of zoetzure vloeistoffen, zoals wijn of azijn, werden toegevoegd om het vlees malser te maken.
En dan nog iets: Rode kool is een harde groente. Het kan rauw gegeten worden als het wordt fijn geraspt, maar dan alleen in kleine hoeveelheden. Wordt de kool lang gemarineerd in bijvoorbeeld yoghurt dan wordt het zachter en is het als salade makkelijker te verteren. Gekookt behoort rodekool tot de traditionele wintergroenten.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Hachee1 kgriblappen
-
5uien
-
50 gboter
-
2-3 elbloem
-
750 mlrunderbouillon
-
50 mlazijn
-
4blaadjes laurier
-
3kruidnagels
-
2 elbruine suiker
-
Rode kool1rode kool dun gesneden
-
1ui
-
1 elboter
-
1 glasrode wijn
-
1 glaswater
-
100 mlazijn
-
1-3 elbruine suiker (naar eigen smaak suiker toevoegen)
-
1 tlkaneel
-
2laurierblaadjes
-
4jeneverbessen
-
2kruidnagels
-
2 plakjesontbijtkoek
-
2appels
-
1 kgkruimige aardappelen
-
1 snuifjezout en peper
-
Snij de uien in grove stukken. Goeie klont boter in de pan en laat de ui stoven tot ze geel kleuren. Handig weetje: doordat je de tijd neemt voor de uien en ze lang laat bakken, heb je er later niet zo'n last van.
-
Snij het vlees en bak het kort aan in olie in een aparte pan. Als het aangebakken is doe je het vlees in de pan bij de uien, voeg wat bloem toe voor de binding en dan de bouillon erbij. Doe de azijn, laurier en de kruidnagel erbij. En wat zoets: bruine suiker! Doe de deksel op de pan en laat het 2 à 3 uur stoven.
-
Voor de rode kool snij je de ui en zet deze aan in een pan met de boter. Voeg de rode wijn, water, azijn, kaneel, kruidnagel, jeneverbessen en laurier aan toe en breng aan de kook. Zodra het kookt voeg je de gesneden rode kool toe en roer dit goed om. Laat het een half uur zachtjes pruttelen.
-
Schil de aardappelen en kook ze gaar met een beetje zout. Giet ze af en laat ze even droog stomen.
-
Controleer de hachee na 2 uur of er nog genoeg vocht in de pan zit. Doe er anders nog een beetje water bij. Als het vlees uit elkaar valt haal je de deksel van de pan en laat je het vocht een beetje verdampen. Maak de hachee af met de bruine suiker en met zout en peper.
-
Als de rode kool een half uurtje geprutteld heeft voeg je de suiker, azijn en gesneden appels eraan toe. Roer dit goed door elkaar en laat het nog 20 min pruttelen. Doe als laatst de ontbijtkoek erop en breng op smaak met zout en peper. Laat de deksel van de pan en laat het vocht verdampen. Als het kookvocht om de rode kool blijft zitten is het goed. Anders moet je het nog even verder inkoken.
- Eet smakelijk!