Hazelnoten karameltaart met chocolade ganache
Onze chef-kok Ramon Brugman maakt toch iets lekkers! Een hazelnoten karamel taart met chocolade ganache. Ziet er prachtig uit en dit recept is echt niet moeilijk, het enige waar je op moet letten is de karamel! Maar dat kan jij! Aan de slag.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 10-
Voor het tartelette deeg100 grboter
-
80 grpoedersuiker
-
2 tlzout
-
26 gramandelpoeder
-
45 grei
-
200 grbloem
-
Voor in de taart225 grhazelnoten
-
180 grsuiker
-
1peul vanille
-
50 mlwater
-
180 mlslagroom
-
80 grboter
-
Ganache voor bovenop de taart200 mlslagroom
-
200 grpure chocolade
-
Mix het amandelschaafsel met de poedersuiker, het zout en 50 gram van de bloem. Gooi dit bij een grotere mixer met de boter en meng dit met een deeghaak.
-
Voeg dan het ei toe en mix kort. Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en mix totdat de bloem erdoorheen zit. Stop dan gelijk met mixen.
-
Haal het deeg uit de kom en kneed kort met de hand tot een deeg. Duw het plat in een schaaltje en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
-
Doe ondertussen de hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze voor ongeveer 12 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden voor acht minuten. Houd ze tussendoor in de gaten, want ze moeten niet verbranden. Laat ze na ongeveer acht minuten helemaal afkoelen.
-
Smeer de tartelettevorm in met een beetje gesmolten boter.
-
Haal het opgestijfde deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot een dunne plak en bekleed er de taartvorm mee. Prik met een vork een paar gaatjes op de bodem en bak de tartelette op 160 graden voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Laat de bodem goed afkoelen voordat de karamel er in gaat.
-
Voor de karamel doe je de suiker in een pannetje. Doe daarbij de merg van de vanille en voeg het water toe. Het vanillestokje kan je er nog even bij koken voor extra smaak.
-
Kook alles tot een donkere karamel. Als het begint te kleuren, moet je opletten. Hussel met de pan de karamel zonder dat de karamel tegen de zijkant van de pan plakt. Blus wanneer de karamel mooi kleur heeft deze af met de slagroom. Als de karamel opgelost is, kook en roer je het nog drie minuten door.
-
Zet het vuur uit. Roer de hazelnoten er doorheen en voeg dan de boter toe. Stort het mengsel in de afgekoelde tartelette vorm. Laat dit een uur afkoelen een opstijven.
-
Breng voor de chocolade ganache de room aan de kook in een pan en hak de chocolade in kleine stukjes. Als de room kookt zet je het vuur uit en voeg je de chocolade toe aan de room. Roer tot er een gladde chocolade vulling ontstaat, stort dit boven op de afgekoelde karamel.
-
Laat de taart anderhalf uur op een koele plek opstijven.
-
Snijd er dunne puntjes van met een warm en scherp mes.
- Eet smakelijk!