Historische hoenderpastei

Hoenderpastei
7 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
85 personen

In deze bijzondere week, met op vrijdag de 1000ste aflevering van BinnensteBuiten vanuit Kasteel Biljoen in Velp, maakt chef-kok Sharon de Miranda een historisch gerecht uit de achttiende en negentiende eeuw: een hoenderpastei, die binnen de kasteelmuren regelmatig werd gegeten.

Met dank aan Eet!verleden

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 4
    kippenpoten
  • 100 g
    boter
  • 2 el
    bloem
  • 4
    sjalotten
  • halve
    citroen
  • 1 l
    (kippen)bouillon (ongezouten)
  • 2 tl
    zout
  • 1 tl
    nootmuskaat
  • 2 stukjes
    foelie
  • 2 tl
    zwarte peper
  • 150 g
    rozijnen
  • 1
    vers bouquet garni van rozemarijn, salie, tijm en laurier
  • 400 g
    paddenstoelen
  • 300 g
    gehakt (varkensvlees)
  • 6
    artisjokbodems (uit blik)
  • Voor het deeg
    300 g
    bloem
  • 150 g
    boter
  • 1 tl
    zout
  • 2
    eieren
  • 1 scheutje
    koud water
  • Benodigdheden
    pasteivorm

Bereiding

  1. 1

    Begin met het maken van de vulling. Wentel de kippenpoten door de bloem en braad ze aan in flink wat boter. Hak ondertussen de sjalotten fijn en snij de halve citroen in dunne schijven. Voeg de sjalot toe aan de kip en bak kort even mee. Voeg daarna de citroen, bouillon, zout, nootmuskaat, foelie, peper, rozijnen en het bouquet garni toe. Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de kip circa 1,5 uur zachtjes stoven totdat het vlees van het bot valt. 

  2. 2

    Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukjes en bak ze kort op hoog vuur aan in boter. Rol heel kleine balletjes van het gehakt (extra aangemaakt met wat zout, peper, rasp van een ½ citroen en nootmuskaat) en bak ze kort rondom bruin aan in boter. Snij de artisjokken in kleine stukjes.

  3. 3

    Haal de kip uit de bouillon. Voeg de paddenstoelen, gehaktballetjes en artisjokbodems toe aan de bouillon en laat de bouillon met alle ingrediënten inkoken tot een saus. Haal al het kippenvlees van het bot en pluk het uiteen tot kleine stukjes. Als de bouillon is ingekookt, haal je de pan van het vuur. Haal het bouquet garni eruit en voeg de kip eraan toe. Laat het mengsel een nacht opstijven in de koelkast.

  4. 4

    Ga verder met het maken van het deeg. Doe de bloem en de boter in een schaal en hak de boter met een mes in kleine stukjes. Voeg zout en water toe en kneed er vlug een deeg van. Leg het deeg een uurtje te rusten in de koelkast.

  5. 5

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol van 2/3 van het deeg een grote lap en bekleed er de bodem en randen van een ingevette pasteivorm mee. Doe de koude vulling in de pasteivorm en druk stevig aan. Rol van het resterende deeg een ronde lap en dek de pastei er mee af. Druk de randen goed aan en maak een luchtgaatje in de deksel. Maak mooie figuurtjes met het overige deeg en plak deze met wat ei erop. Bestrijk de deksel met wat losgeklopt ei voor een mooie kleur tijdens het bakken. Bak de pastei circa 45 minuten op 200 graden gaar en lichtbruin.

  6. 6

    Tip: serveer een lekkere rode wijn met deze pastei!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!