Hüttenkäse en paneer van Jetske | Foto: Jetske

Hoe maak ik zelf hüttenkäse en paneer?

Heb je wel eens zelf hüttenkäse en paneer gemaakt? Hüttenkäse of cottage cheese, kennen we natuurlijk allemaal! En paneer wordt heel veel in de Indiase keuken gebruikt. Het zijn beide jonge ongerijpte kazen, bomvol eiwitten en voedingsstoffen. En je maakt ze op nagenoeg dezelfde manier. Leuk toch? Probeer het eens met dit recept.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Smaakmaker

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
 • 1 liter
  volle gepasteuriseerde melk
 • sap van 1 citroen
 • ¹⁄₂ tl
  zout (als je paneer maakt voeg dan 1-2 tl zout toe)
 • specerijen zoals gemalen kurkuma, fenegriek, komijn of koriander
 1. Verwarm de melk rustig in een steelpannetje. Voeg het zout toe en blijf roeren over de bodem zodat de melk niet aanbrandt. Als de melk ongeveer 75 graden is haal je de melk van het vuur. Bij paneer mag de melk iets warmer worden, maar wel onder de 100 graden.

 2. Voeg eerst sap van halve citroen toe en roer voorzichtig. Je ziet als het goed is dat de het vet zich gaat scheiden (en anders voeg je meer citroensap toe). Laat het 15 min rusten en giet het door een kaasdoek. Laat de wrongel uitlekken (niet aandrukken). 

 3. Wei water opvangen en dit kun je opdrinken of gebruik het als starter als je gaat  fermenteren. De witte brokjes, dat is wrongel en de basis van hüttenkäse of cottage cheese (dat is dus precies hetzelfde). Dan is de hüttenkäse klaar. Je kan evt een beetje yoghurt of room toevoegen als je dat lekker vindt.

 4. Als je de wrongel nu in een kaasdoek vouwt en het vocht er even uit laat lopen (dat duurt ongeveer een half uur). En er dan iets zwaars op legt, dan maak je er paneer van. Laat dit zo'n 4 uur staat in de koelkast. En dan is het stevig geworden en kun je er blokjes van snijden. Deze kan je zo door de curry scheppen of eerst even in een koekenpan kort bakken, zodat ie iets meer bite en stevigheid krijgt.

 5. Hüttenkäse en paneer het lekkerste als je het gelijk eet, maar kun je  in afgesloten bak ook een paar dagen in koelkast bewaren.

 6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske