4 minuten

Hummus met gepofte biet, krokante kikkererwten en gefermenteerde groente

BIETJES 🩷 | Hummus zoals je ‘m nog nooit proefde! Onze kok Jetske van den Elsen combineert romige hummus met zoete gepofte biet, knapperige kikkererwten en een vleugje gefermenteerde groente. Een kleurrijk bord vol smaak en textuur!

Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 4
+
  • 1 liter
    water
  • 250 gr
    droge kikkererwten
  • 3
    rode bieten
  • 1,5
    citroen (sap)
  • 1 el
    baking soda
  • 0,5
    teen knoflook
  • 1 tl
    zeezout
  • 5 el
    bietensap (optioneel voor de roze kleur)
  • •
    scheutje zonnebloemolie
  • 1 el
    geroosterde komijnzaadjes
  • •
    (zelfgemaakte) gefermenteerde groente
  • 1 handje
    dille
  • •
    scheutje extra vierge olijfolie
  • •
    (optioneel) pul biber en sumac
  1. Spoel de kikkererwten af en doe ze in een kom met 500 ml water en 0,5 el baking soda, laat deze een nacht staan. Spoel ze daarna af en doe ze weer in een pan met 500 ml water en 0,5 el bakingsoda. Breng aan de kook en zet het vuur daarna laag. Verwarm ondertussen de oven of airfryer voor op 200 graden. 

  2. Spoel de bieten af en wikkel ze in aluminumfolie. Haal na ongeveer 20 minuten een half kopje kikkererwten uit de pan en laat de rest doorkoken op een lage stand tot ze boterzacht zijn. Spoel het halve kopje kikkererwten af en dep ze goed droog. Meng ze met een beetje zonnebloem olie en voldoende zout. 

  3. Doe de bieten en de kikkererwten in de oven of airfryer op 200 graden. Haal de kikkererwten er na 15 tot 20 minuten uit; de bieten mogen daarna nog ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Laat de kikkererwten even afkoelen op wat bakpapier. 

  4. Als de overige kikkererwten in de pan voldoende gekookt en boterzacht zijn giet je ze af en doe je ze in de blender met bietensap, citroensap, wat zout naar smaak en een geraspte knoflookteen en draai glad. 

  5. Haal de bieten uit de oven, verwijder de schil en snijd ze in zes partjes. Maak alles aan met beetje olijfolie, peper en zout. Hak de dille grof, doe 2 flinke eetlepels van de hummus op een bord. Leg daar de warme bieten, gefermenteerde groente en krokante kikkererwten op. Druppel er wat olijfolie over. Strooi er wat geroosterde komijnzaadjes, optioneel pul biber, sumac en dille over. Serveer bijvoorbeeld met (plat) brood. 

  6. Geniet van deze heerlijke hummus en bieten!!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske