Winterse salade met biet in zoutdeeg, boerenkool en pompoen
Wauw! Wat een mooi vegetarisch gerecht. Een winterse maaltijdsalade bomvol groenten: boerenkool, pompoen, radicchio én biet uit de oven. Dat is de ster van dit gerecht, want onze chef-kok Geneal bereidt de biet in een zoutkorst. Ken je het van visgerechten? Dit is de vega variant.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de boerenkool300 grboerenkool
-
25 grboter
-
1ui
-
100 grrozijnen
-
1/2 elkaneel
-
Voor de pompoen1/2 stuksHokkaido pompoen
-
2takken tijm
-
2takken rozemarijn
-
30 grmaple syrup
-
25 grboter
-
1 stukrasp en sap van sinaasappel
-
Voor de rode sla/radicchio1 stukradicchio
-
200 mlrode wijn
-
50 mlbalsamico azijn
-
30 grhoning
-
Voor de biet in zoutdeeg1 stukrode biet (medium grootte)
-
1 elgedroogde oregano
-
250 grbloem
-
100 mlwater
-
2stuks eieren
-
15 grgrof zout
-
70 grfijn zout
-
Garnering2 stuksvijgen
-
60 grpistachenoten
-
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Meng de bloem, zoutsoorten, oregano, water en eieren samen en kneed het door totdat je een soepel deeg krijgt. Tip: voeg het water toe wanneer je ziet dat het deeg dat nodig heeft, anders heb je misschien een te slap deeg.
-
Pak de biet in met het zoutdeeg en maak er een klein gaatje in aan de bovenkant. Leg de ingepakte biet op en stukje bakpapier op een bakplaat en gaar dit in de oven voor ongeveer 1 tot 1,5 uur.
-
Snijd de pompoen doormidden en haal de zaadjes eruit met een lepel. Snijd de halve pompoen in halve maantjes. Hak de rozemarijn en tijm fijn.
-
Verhit een bakpan met een beetje olie en bak de pompoen hierin rustig aan, draai ze om de 2-3 minuten om. Voeg de rozemarijn toe. Als ze een beetje kleur krijgen mag de boter erbij, bak de pompoenen totdat ze goudbruin en bijna gaar zijn.
-
Meng de rode wijn, honing en balsamicoazijn samen in een steelpannetje en breng dit zachtjes aan de kook, laat dit ongeveer tot een kwart inkoken.
-
Rasp de sinaasappelschil over de pompoen, snijd daarna de sinaasappel doormidden en knijp het sap erbij. Voeg vervolgens de maple syrup erbij en laat dit reduceren. Zet het vuur uit als de sinaasappelsap stroperig is en de pompoenen gaar zijn.
-
Snijd de radicchio doormidden en bak dit aan beide kanten totdat het een mooie kleur heeft. Blus dan de radicchio af met de rode wijnreductie, draai het vuur wat lager en dek het af met een deksel. Draai ze elke twee tot drie minuten.
-
Als het vocht gereduceerd en stroperig is, dan zal de radicchio ook wel gaar zijn, check dit met een vork of prikker. Als het niet gaar is kan je er nog een beetje water toevoegen en weer afdekken. Als de radicchio gaar is en de reductie er stroperig omheen blijft zitten mag het vuur uit.
-
Snijd de ui in halve ringen en bak dit aan in een bakpan met een klontje boter. Voeg het kaneel toe en laat dit even kort bakken.
-
Voeg de boerenkool en rozijnen toe en breng het op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit als de boerenkool gaar is.
-
Haal de biet uit de oven, breek de zoutdeeg open en haal de biet eruit. Snijd de schil van de biet af en snijd de biet in mooie stukjes.
-
Rooster de pistachenoten en even kort in een pan en zet dit apart. Snijd de vijgen elk in acht mooie partjes en bewaar dit voor het garneren van het gerecht.
-
Pak een grote schaal en verdeel de boerenkool onderop, vervolgens de pompoenen, radicchio, biet, vijgen en maak het af met de pistachenoten.
- Eet smakelijk!