In thee gepocheerde tongfilet
Culinair expert Alain Caron gaat op pad naar Zundert, bij de Belgische grens. Wie denkt dat thee alleen maar op de Aziatische groene heuvels groeit, heeft het mis. Alain gaat kijken bij een theeplantage op Hollandse bodem. Kweker Johan Jansen kweekt hier zo'n 250.000 theeplanten op zijn plantage. Van zo'n plant kan je wel 300 verschillende soorten smaken thee maken. En, heel belangrijk voor Alain, je kunt er heerlijk mee koken.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
4tongfilets
-
10 gthee (Je kan hiervoor het beste lapsang souchong gebruiken. Dit is een zwarte theesoort uit China)
-
1/2 lwarm water voor de thee
-
1/2ui
-
1witlof
-
1/4courgette
-
2gekookte aardappelen
-
1/2bosje peterselie
-
•sap van een 1/2 citroen
-
2 elthee
-
•frisse sla
-
•olijfolie
-
•peper en zout
-
Zet eerst een pot warme thee voor het pocheren van de vis. Je kan de vis het beste 15 minuten voordat je je gerecht uit serveert, pocheren.
-
Kook de aardappelen en als ze gaar zijn snij ze dan in kleine blokjes.
-
Snipper de halve ui, snij de witlof in reepjes en snij de courgette in kleine blokjes.
-
Bak de aardappel, ui, witlof en courgette in een pan met olijfolie en voeg wat peper en zou toe naar smaak.
-
Maak nu de dressing. Doe hiervoor de peterselie en 2 eetlepels thee met wat olijfolie in een mixer en draai alles tot een dikke massa. Voeg hier als laatste de sap van een halve citroen aan toe en maak op smaak met wat peper en zout.
-
Doe de garnituur van groenten in het midden van het bord, leg daar de gepocheerde tong bovenop en maak af met wat frisee en de dressing.
- Eet smakelijk!