4 minuten

Kerst voorgerecht: Geroosterde bloemkool met truffeltapenade

Voor het BinnensteBuiten Kerstdiner 2021 maakt culinair expert Alain Caron een vegetarisch voorgerecht, maar je zou er zelfs een volledig vegetarisch hoofdgerecht van kunnen maken.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • Bloemkool en papillotte
    1
    grote witte bloemkool
  • 1
    kleine paarse bloemkool
  • 1
    Eventueel een verse truffel
  • 1
    potje truffel tapenade
  • 1
    stukje Parmezaanse kaas
  • 1
    bosje waterkers
  • 1
    bosje peterselie
  • peper en zout
  • Voor de dressing
    1
    scheutje bietensap
  • 1
    scheutje citroensap
  • 1
    scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • Benodigheden
    1
    stukje aluminiumfolie
  • Rasp
  • Mandoline
  1. We gaan de bloemkool en papillotte gaarstoven in de oven. Zou behoud je veel smaak!

  2. Pak de grote bloemkool en haal de bladeren en de stronk eraf. Dan neem je een flink stuk folie en leg de bloemkool in het midden. 

  3. Snij nu de peterselie grof en strooi dat met peper en zout over de bloemkool. Voeg ook een flinke scheut olijfolie toe en een klein beetje water. Dan vouw je het folie goed dicht rondom de bloemkool en zo zorg je dat de stoom er niet uit kan. 

  4. Nu gaat de bloemkool en papillotte een uur en twintig minuten op 180 C in de oven. 

  5. Pak nu de kleine paarse bloemkool en rasp daar wat vanaf. Dat gebruik je straks als topping op de gegaarde bloemkool. 

  6. Voor de dressing gebruik je een scheutje bietensap, citroensap, olijfolie, zout en peper. Voeg daaraan een lepeltje truffel tapenade toe en mix het.  

  7. Haal de bloemkool uit de oven en open het folie. Snij er voor een voorgerechtje zes gelijke stukken uit. Wil je dit gerecht een upgrade geven tot tussen- of hoofdgerecht? Maak er dan vier of zelfs twee stukken van. 

  8. Nu eerst een lepel dressing op het bord met daarop een plukje gewassen verse waterkers. Leg daar de gegaarde bloemkool op en strooi een klein handje geraspte rauwe paarse bloemkoolsnippers eroverheen. 

  9. Schaaf met een mandoline een paar fijne stukjes verse truffel af en leg die her en der op het bord. 

  10. Maak het gerecht af met wat geraspte Parmezaanse kaas. 

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.