8 minuten

Kerstmenu: dessert met pinda, karamel en banaan

We sluiten het BinnensteBuiten kerstdiner af met een mooi dessert van chef-kok Ramon Brugman. Hij maakt chocolademousse, met bakbanaan, karamel en mooie krokantjes. Dit is gegarandeerd smullen!

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Chocolademousse
    125 gr
    pure chocolade
  • 250 ml
    slagroom
  • 3
    eiwitten
  • 60 gr
    suiker
  • Gebakken banaan
    1
    bakbanaan
  • 2 el
    bruine basterdsuiker
  • 1 el
    boter
  • Karamel
    300 gr
    suiker
  • 100 ml
    water
  • 120 ml
    slagroom
  • 70 gr
    boter
  • 50 gr
    melkchocolade
  • Pindakrokant
    80 gr
    ongezouten pinda
  • 50 gr
    bruine basterd suiker
  • 1 el
    eiwit
  • Koekjes
    50 gr
    boter
  • 50 gr
    poedersuiker
  • 50 gr
    eiwit
  • 50 gr
    bloem
  • Decoratie
    1 doosje
    gele viooltjes
  • 1 doosje
    cress Atsina
  1. Voor de chocolademousse smelt je de chocolade. Klop de slagroom tot yoghurt dikte en klop het eiwit met de suiker stijf. Meng eerst driekwart van het opgeslagen eiwit door de gesmolten chocolade. Vervolgens spatel je heel rustig het overige eiwit er doorheen. Dan spatel je de slagroom er rustig doorheen. Doe de mousse in een bakje en laat het opstijven in de koelkast.

  2. Voor de bakbanaan smelt je de boter in een pan, voeg de suiker toe en breng aan de kook. Schil de banaan en snij het in plakjes. Voeg de plakjes aan de pan toe en bak tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Laat de plakjes afkoelen.

  3. Maak karamel door de suiker samen met het water in een ruime pan te doen en kook dit tot karamel. Voeg de slagroom toe en laat het uit bruisen en kook het nog twee minuten in. Haal dan de karamel van het vuur, voeg de boter toe en roer het glad. Hak de chocolade en voeg die als laatste toe. Laat afkoelen.

  4. Voor de pindakrokantjes meng je alle ingrediënten op een ovenplaat met bakpapier en bak dit voor 4 minuten in een oven op 170 graden. Schep het even goed om en bak weer voor 4 minuten. Bak de pinda’s totdat ze lekker krokant zijn. Hak ze als laatste fijn tot kruimels.

  5. Bak de koekjes door de boter te smelten en meng dit met de poedersuiker, eiwit en bloem. Laat het deeg opstijven in de koelkast. Spuit toefjes op een ovenschaal met bakpapier bekleed en trek er met je vinger twee punten aan. Bak de koekjes voor 8 minuten in een oven op 170 graden. Haal ze daarna gelijk los van de bakplaat.

  6. Maak met een warme lepel quenelle (ovaaltjes) van de chocolademousse op een bord en maak het op met de karamel, koekjes, pindakrokantjes, bakbanaan en decoreer het met de viooltjes en de cress.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.