Recept: Kippastei

7 april 2016
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)
Stilstaand beeld van Kippastei
Sharon maakt een Surinaamse kippastei, met daarnaast hapklare kippenboutjes met rijst. Op Surinaamse bruiloften ontbreekt het nooit aan deze klassiekers, en dat zie je er aan af.
8 personen

Ingrediënten voor Kippastei

Pastei:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram roomboter
  • 1 dl koud water
  • 500 gram kippendijen
  • 1 ui
  • 3 bouillonblokjes
  • 6  eieren
  • 200 gram diepvries doperwten
  • 1 wortel of 2 kleine wortels
  • 2 tomaten
  • Bosje selderij
  • 2 augurken
  • 1 snufje nootmuskaat
  • Kokosolie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Peper/ zout

Kippetjes:

  • 1 kilo borrelpootjes 
  • 1 dl zoete dikke ketjap
  • 1 theelepel 5 kruiden poeder
  • 10 gram gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel sambal (badjak)
  •  300 gram Pandanrijst

Drinken: Gemberthee met citroengras.

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

 

Aan de slag

  1. 1

    Begin met het maken van het deeg door het zelfrijzende bakmeel te kneden met een snufje zout en de roomboter voeg er 1 dl koud water aan toe en blijf het kneden tot dat je een mooi deeg hebt. Laat dit vervolgens opstijven in de koelkast.

  2. 2

    Verwarm de oven voor op 200 graden.

  3. 3

    Kook de kippendijen in water en een bouillon blokje in ongeveer 15 minuten gaar. Laat de kip uitlekken en pluis deze uit.

  4. 4

    Kook 6 eieren hard laat deze schrikken en verwijder de schil.  Schil wortel en snij deze in blokjes van ongeveer een halve centimeter dik. Hak de knoflook, snipper het uitje, snij de tomaten en augurken in kleine blokjes, en hak de selderij fijn.

  5. 5

    Verhit een beetje kokosolie in een pan en fruit hierin het gesnipperde uitje en de knoflook. Voeg daarna de blokjes wortel en tomaat er aan toe en bak dit ongeveer 2 minuten mee. Voeg vervolgens de (uitgepluisde) kip, nootmuskaat, wat zwarte peper en een verkruimeld bouillonblokje er aan toe. Voeg na 2 min bakken de doperwten, augurk, kappertjes en de selderij er aan toe en roer dit even goed. Haal het van het vuur. De vulling is klaar.

  6. 6

    Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit. Houd ongeveer ½ centimeter dikte aan. Bekleed vervolgens een beboterd bakblik met de helft van het uitgerolde deeg. Druk de hoeken goed aan en zorg ervoor dat het deeg iets over de rand heen komt. Doe de vulling erin en snij de gekookte eieren in plakjes. Leg de ei plakjes op de vulling en bekleed het me de rest van het deeg. Bak de pastei in ongeveer  30 tot 40 minuten af in de op 200 graden voorverwarmde oven.

  7. 7

    Maak de borrelpootjes schoon en marineer deze in een ruime kom met 1 dl zoete dikke ketjap, 1 theelepel 5 kruiden poeder, 10 gram geraspte  gember, 2 teentjes gehakte knoflook en 1 eetlepel sambal. Bak deze borrelpootjes 30 min af in een op 200 graden voor verwarmde oven. Tussen door de kippetjes even omdraaien.

  8. 8

    Zet de pan met rijst zonder deksel op een gaspit op hoog vuur en zodra het water begint te koken draai het vuur naar de laagste stand en doe een deksel op de pan.  Laat dit 12 minuten op laag vuur staan.  Na 12 minuten zet je het vuur uit en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten staan met deksel op de pan. Roer de rijst eventueel los met een vork.

     

  9. 9

    Maak het bord op en serveer uit met het water.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter