
Knapperige groenten met rijst en een limoen-wortelsalade
Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt een verrukkelijk vegetarisch voorjaarsgerecht: rijst met knapperige vermicelli, gesmoorde voorjaarsgroenten en een frisse limoen-wortelsalade. Een perfecte maaltijd voor de lente!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de rijst500 grbasmati rijst
-
200 grvermicelli
-
1ui
-
1groentebouillon blokje
-
•olie
-
Voor de groenten1Chinese kool
-
300 grdoperwten (diepvries)
-
2tomaten
-
1kaneelstokje
-
1rode ui
-
2knoflooktenen
-
1groentebouillon blokje
-
•olie
-
Voor de wortelsalade300 grwortels
-
1bosje lente ui
-
1bosje koriander
-
1limoen
-
2 elsesamolie
-
1 elsojasaus
-
1 tlgedroogde chilivlokken
-
Snipper de ui. Verhit dan een pan met een scheutje olie. Doe de ui hierin en bak deze glazig, voeg de vermicelli toe en verkruimel een blokje groentebouillon, roer goed door tot dit goudbruin is geworden.
-
Spoel de rijst in een vergiet net zo lang tot het water doorzichtig is. Voeg de rijst toe aan de pan roer goed door.
-
Doe daar water bij en zorg ervoor dat er een vingerkootje aan water boven de rijst in de pan zit en breng het aan de kook. Kook de rijst in ongeveer 15/20 minuten gaar. Giet dan de rijst af en laat het nog eens 10 minuten met de deksel op de pan rusten.
-
Snijd de kool doormidden, verwijder de kern en snijd de kool in repen. Was dan de kool en laat het uitlekken in een vergiet.
-
Snipper de rode ui, hak de knoflook fijn en snijd de tomaten in partjes.
-
Verhit een wok of hapjespan met een scheutje olie en fruit hierin de uien en de knoflook glazig. Verkruimel het bouillonblokje en voeg de kool en tomaten toe, roer het goed door. Leg het kaneelstokje er bovenop en plaats de deksel op de pan, laat het 10 min pruttelen op middelhoog vuur. Als de groente al goed aan het koken zijn, roer het geheel dan door en voeg de doperwten toe. Laat dit nog voor ongeveer 5 minuten op staan.
-
Doe in een ruime kom de sojasaus, limoensap, sesamolie en de gedroogde chilivlokken. Roer dit met de garde door.
-
Was de wortels en schil ze met een dunschiller in de lengte in dunne plakken. Snijd de lente-ui en de koriander fijn en mix dit met de wortel door de dressing.
-
Schep de rijst met de groente op een bord en serveer de wortelsalade erbij.
- Eet smakelijk!
