7 minuten

Knapperige groenten met rijst en een limoen-wortelsalade

Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt een verrukkelijk vegetarisch voorjaarsgerecht: rijst met knapperige vermicelli, gesmoorde voorjaarsgroenten en een frisse limoen-wortelsalade. Een perfecte maaltijd voor de lente!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de rijst
    500 gr
    basmati rijst
  • 200 gr
    vermicelli
  • 1
    ui
  • 1
    groentebouillon blokje
  • olie
  • Voor de groenten
    1
    Chinese kool
  • 300 gr
    doperwten (diepvries)
  • 2
    tomaten
  • 1
    kaneelstokje
  • 1
    rode ui
  • 2
    knoflooktenen
  • 1
    groentebouillon blokje
  • olie
  • Voor de wortelsalade
    300 gr
    wortels
  • 1
    bosje lente ui
  • 1
    bosje koriander
  • 1
    limoen
  • 2 el
    sesamolie
  • 1 el
    sojasaus
  • 1 tl
    gedroogde chilivlokken
  1. Snipper de ui. Verhit dan een pan met een scheutje olie. Doe de ui hierin en bak deze glazig, voeg de vermicelli toe en verkruimel een blokje groentebouillon, roer goed door tot dit goudbruin is geworden.

  2. Spoel de rijst in een vergiet net zo lang tot het water doorzichtig is. Voeg de rijst toe aan de pan roer goed door. 

  3. Doe daar water bij en zorg ervoor dat er een vingerkootje aan water boven de rijst in de pan zit en breng het aan de kook. Kook de rijst in ongeveer 15/20 minuten gaar. Giet dan de rijst af en laat het nog eens 10 minuten met de deksel op de pan rusten.

  4. Snijd de kool doormidden, verwijder de kern en snijd de kool in repen. Was dan de kool en laat het uitlekken in een vergiet. 

  5. Snipper de rode ui, hak de knoflook fijn en snijd de tomaten in partjes.  

  6. Verhit een wok of hapjespan met een scheutje olie en fruit hierin de uien en de knoflook glazig. Verkruimel het bouillonblokje en voeg de kool en tomaten toe, roer het goed door. Leg het kaneelstokje er bovenop en plaats de deksel op de pan, laat het 10 min pruttelen op middelhoog vuur. Als de groente al goed aan het koken zijn, roer het geheel dan door en voeg de doperwten toe. Laat dit nog voor ongeveer 5 minuten op staan.

  7. Doe in een ruime kom de sojasaus, limoensap, sesamolie en de gedroogde chilivlokken. Roer dit met de garde door.

  8. Was de wortels en schil ze met een dunschiller in de lengte in dunne plakken. Snijd de lente-ui en de koriander fijn en mix dit met de wortel door de dressing.

  9. Schep de rijst met de groente op een bord en serveer de wortelsalade erbij.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda