
Krokante tempeh met zoetzure rode ui, komkommer en rijst
Onze kok Jetske van den Elsen maakt een snel en makkelijk Indonesisch gerecht met tempeh van Hollandse bonen. Ze bakt de tempeh lekker krokant in een smaakvol sausje en maakt zelf zoetzure ui. Dat is zo lekker en maandenlang houdbaar!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 2-
200 gramtempeh
-
4 elketjap manis
-
2 tlsambal oelek
-
1 tlsushi azijn
-
•paar takjes koriander
-
1limoen in partjes
-
175 gramrijst
-
Voor de komkommer2snack komkommers
-
1 elsesamolie
-
1 elsushi azijn
-
1 elgeroosterde sesamzaadjes
-
voor de zoetzure rode ui•klein jampotje 200 ml
-
1rode ui
-
150 mlnatuurazijn
-
35 gramsuiker
-
¹⁄₂ tlzout
-
2steranijs
-
¹⁄₂ stokjekaneel
-
1 tlzwarte peperkorrels
-
¼rode peper
-
Maak eerst de zoetzure rode ui. Verwarm in een steelpannetje de azijn, suiker en zout. Als de suiker is opgelost, haal je het pannetje van het fornuis. Doe daar de specerijen bij en laat het afkoelen.
-
Snijd de rode ui en de rode peper en doe ze in een brandschone pot. Giet daar het afgekoelde zoetzure mengsel over. Sluit af en bewaar het in de koelkast. Het is maanden houdbaar, ui kan wel minder knapperig worden.
-
Spoel en kook de rijst zoals op de verpakking staat.
-
Snijd de kleine komkommer in lange slierten. Voeg sesamolie, sushi azijn en sesamzaadjes toe en roer het goed door.
-
Breek of snijd de tempeh in blokjes. Verwarm een ruime hoeveelheid olie in een steelpan en laat de olie lekker heet worden. Bak de blokjes tempeh in een paar minuten goudbruin en krokant. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
-
Verwarm in een koekenpan de ketjap, sambal en sushi azijn. Doe hier de gefrituurde tempeh bij en zorg dat de saus verdeeld wordt over elk blokje tempeh.
-
Serveer de krokante tempeh met de rijst, zoetzure ui, komkommer, koriander, partje limoen, sesamzaadjes en eventueel wat rode peper.
- Geniet van je krokante tempeh met rijst en zoetzure ui!
