4 minuten

Krokante tempeh met zoetzure rode ui, komkommer en rijst

Onze kok Jetske van den Elsen maakt een snel en makkelijk Indonesisch gerecht met tempeh van Hollandse bonen. Ze bakt de tempeh lekker krokant in een smaakvol sausje en maakt zelf zoetzure ui. Dat is zo lekker en maandenlang houdbaar!

Gerecht Vegan
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • 200 gram
    tempeh
  • 4 el
    ketjap manis
  • 2 tl
    sambal oelek
  • 1 tl
    sushi azijn
  • paar takjes koriander
  • 1
    limoen in partjes
  • 175 gram
    rijst
  • Voor de komkommer
    2
    snack komkommers
  • 1 el
    sesamolie
  • 1 el
    sushi azijn
  • 1 el
    geroosterde sesamzaadjes
  • voor de zoetzure rode ui
    klein jampotje 200 ml
  • 1
    rode ui
  • 150 ml
    natuurazijn
  • 35 gram
    suiker
  • ¹⁄₂ tl
    zout
  • 2
    steranijs
  • ¹⁄₂ stokje
    kaneel
  • 1 tl
    zwarte peperkorrels
  • ¼
    rode peper
  1. Maak eerst de zoetzure rode ui. Verwarm in een steelpannetje de azijn, suiker en zout. Als de suiker is opgelost, haal je het pannetje van het fornuis. Doe daar de specerijen bij en laat het afkoelen.

  2. Snijd de rode ui en de rode peper en doe ze in een brandschone pot. Giet daar het afgekoelde zoetzure mengsel over. Sluit af en bewaar het in de koelkast. Het is maanden houdbaar, ui kan wel minder knapperig worden.

  3. Spoel en kook de rijst zoals op de verpakking staat.

  4. Snijd de kleine komkommer in lange slierten. Voeg sesamolie, sushi azijn en sesamzaadjes toe en roer het goed door.

  5. Breek of snijd de tempeh in blokjes. Verwarm een ruime hoeveelheid olie in een steelpan en laat de olie lekker heet worden. Bak de blokjes tempeh in een paar minuten goudbruin en krokant. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.

  6. Verwarm in een koekenpan de ketjap, sambal en sushi azijn. Doe hier de gefrituurde tempeh bij en zorg dat de saus verdeeld wordt over elk blokje tempeh.

  7. Serveer de krokante tempeh met de rijst, zoetzure ui, komkommer, koriander, partje limoen, sesamzaadjes en eventueel wat rode peper.

  8. Geniet van je krokante tempeh met rijst en zoetzure ui!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske