Lamsfilet met Friese nagelkaas

Culinair expert Alain Caron is in het Friese Workum. Hier maakt de familie Bokma van de melk van hun bijzondere Jersey koeien heerlijk Friese nagelkaas. De hele familie werkt mee maar vandaag moet ook chef-kok Alain Caron aan de bak. En uiteraard kookt hij, mét de nagelkaas.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    stuks lamsfilet zonder vet (a 180 g per filet)
  • 3 dl
    lamsbouillon
  • 60 g
    boter
  • 500 g
    kruimige aardappelen
  • 150 ml
    melk
  • 20 g
    boter, in klontjes
  • 150 g
    geraspte nagelkaas
  • 16
    groene asperges
  • 16
    kleine witte asperges
  • 30 g
    roomboter
  • een paar blaadjes sla of snijbiet
  • sap van een halve citroen
  • witte peper
  • olijfolie
  • peper en zout
  1. Snij de onderkanten van de asperges af en snij de asperges in stukjes van 3 cm.

     


  2. Smelt 30 g roomboter in een pan en bak de asperges 2 minuten met wat peper en zout. Voeg vervolgens 1 eetlepel water aan het pannetje en bak ze nog 2 minuten. Het water zorgt ervoor dat de asperges niet aanbranden en ze mooi van kleur blijven. 

  3. Kook de aardappelen in een grote pan met water en zout. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar en giet ze af.

  4. Breng in een kleine pan de melk aan de kook. Zodra het kookt haal je het pannetje van het vuur af.

  5. Pureer de nog hete aardappelen met een pureeknijper of met een stamper in een pan.

  6. Klop met een garde de warme melk en de boter door de fijngemaakte aardappelen. Blijf boven een laag vuur kloppen tot een luchtige aardappelpuree ontstaat. Doe als laatste de geraspte kaas er langzaam bij en breng op smaak met wat peper en zout.

     

  7. Voor de saus laat je de lamsbouillon tot de helft inkoken. Passeer de bouillon door een fijne zeef en klop er daarna 60 gram roomboter doorheen. 

  8. Doe wat zout en peper op de lamsfilet en bak ze in een pannetje met wat olijfolie. Bak iedere kant in ongeveer 3 minuten zodat ze mooi rosé zin en laat ze even rusten. 

  9. Maak vervolgens de borden op. Leg in het midden wat stukjes asperges. Snij de lamsfilet in plakjes en leg deze op de asperges. Leg wat aardappelpuree met nagelkaas ernaast met eventueel wat blaadjes sla of snijbiet en als laatste schenk je wat van de lekkere saus er overheen. 

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.