7 minuten

Mac and cheese met frisse koolsla

Een klassieker: mac and cheese. Veel pastagerechten zijn Italiaans, maar deze macaroni met gesmolten kaas is hartstikke overgewaaid uit Amerika. Gemakkelijk te maken in een grote portie voor het hele gezin en lekker fris door de koolsalade. Enjoy your meal! 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • voor de mac and cheese
    400 g
    macaroni
  • 200 g
    cheddar kaas
  • 100 g
    geraspte kaas naar smaak (bijvoorbeeld sambalkaas)
  • 3 el
    bloem
  • 6 dl
    volle mellk
  • 100 g
    roomboter
  • 3 el
    paneermeel
  • 1
    rode ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 2 tl
    fijne mosterd
  • voor de koolsalade
    1
    spitskool
  • 1
    winterpeen
  • 1
    rode ui
  • 6 el
    mayonaise
  • 1
    bosje platte peterselie
  • 2 el
    azijn
  • 1 el
    suiker
  • peper
  • zout
  • benodigdheden
    keukenmachine
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de macaroni beetgaar, ongeveer 3 minuten. Snijd een klontje boter af en smelt deze in de pan. Roer de bloem erdoor tot een stevig papje. Schenk de melk erbij en roer het met een garde door. Giet de macaroni af en spoel af onder koud water. Rasp de twee kazen, indien deze nog niet geraspt zijn. Roer de kaas door de melk, deze wordt snel opgenomen.

  2. Snipper het uitje en hak de tenen knoflook fijn. Meng het melk-kaasmengsel, de gesneden ui, de knoflook en de mosterd door de macaroni. Vet een ovenschaal in met een klein beetje boter en schep het macaronimengsel erin. Strijk het geheel glad en strooi wat paneermeel over de bovenkant. Als je nog wat boter, kun je kleine klontjes over de bovenkant van de ovenschaal verdelen. Bak de mac and cheese in 20 min af in de voorverwarmde oven.

  3. Snijd de spitskool en schil de wortel. Rasp de spitskool en wortel in de keukenmachine fijn. Hak de peterselie en snipper het uitje. Meng alles door elkaar en breng het eventueel op smaak met peper en zout. Laat de salade even staan. Maak de dressing van de salade met de mayonaise, suiker en azijn. Roer dit los. Voeg de wortel, peterselie, ui en de koolsla bij de mayonaise dressing en zorg ervoor dat alles goed verdeeld is.

  4. Dien de koolsalade eventueel op met een takje peterselie. Deze salade is nog lekkerder als je het een dagje laat staan. Haal de mac and cheese uit de oven. Maak je eigen soda door limonadesiroop aan te vullen met koolzuurhoudend water.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.