3 minuten

Miso karamel tartelettes

Wat een bijzonder lekker hapje! Die hartig-zoetige miso karamel vulling in een knapperige tartelette. Kom er maar eens op! Dat bedenkt onze kok Jetske natuurlijk. Je kan deze tartelettes ook vegan maken; laat dan het eitje weg en gebruik plantaardige room en boter.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de tartelettes:
    125 gr
    bloem
  • 75 gr
    boter
  • 65 gr
    poedersuiker
  • 1
    ei
  • snufje zout
  • Benodigdheden:
    vormpje van zo'n 6,5 cm
  • Oven
  • Voor de miso karamel vulling:
    100 gr
    suiker
  • 2 el
    water
  • 1-1,5 el
    rode/donkere miso
  • 100 gr
    slagroom
  • 80 gr
    boter
  • Topping:
    Geschaafde chocolade en nootjes
  1. Begin met het maken van de tartelette. Doe alles, behalve het water, in de keukenmachine (je kunt het ook met de hand kneden). Druk een paar keer achter elkaar op de puls knop totdat alles goed gemengd is. Voeg 1 ei toe en puls dan nog een paar keer. Dan zie je dat het deeg aan elkaar blijft plakken. Haal het eruit en leg op plasticfolie. Rol uit tot een dunne plak van 1 cm en bedek met folie. Leg zeker een half uur in koelkast zodat het kan opstijven.

  2. Haal het deeg weer uit koelkast en rol zo dun mogelijk uit. Bekleed de ingevette vormpjes met het deeg. Prik er met vork zoveel mogelijk gaatjes in, ook in de zijkant. Zet weer in koelkast, ongeveer een uur, of leg even kwartier in vriezer. Bak af in de oven op 170 graden voor zo'n 10-12 minuten. Laat even afkoelen en haal ze dan gelijk uit hun vormpje, laat ze afkoelen op een droogrek.

  3. Maak nu de miso karamel: doe de suiker met 2 eetlepels water in een steelpan met een dikke bodem. Verwarm het rustig en roer het niet. Wacht tot de suiker gaat verkleuren en zet het vuur dan iets lager. Bepaal hoe donker je de karamel wil hebben. Lichter is zoeter, donkerder geeft een diepe smaak. Zorg dat de suiker niet verbrand, dat ruik je direct! Blus af met de slagroom, let op dat kan spetteren.

  4. Roer goed door met een garde totdat de room en karamel goed gemengd zijn en haal van het fornuis. Roer de boter en de miso erdoor, net zolang totdat het goed is gemengd. Laat daarna even afkoelen. Schenk de miso karamel in de taartvormpjes en laat in de koelkast opstijven.

  5. Geniet van je zelfgemaakte miso karamel tartelettes!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske