4 minuten

Moestuin blini's van rode biet en mierikswortel

Glutenvrije blini's met rode biet, wortel, frisse kappertjes en een topping van mierikswortel. Onze chef-kok Rosah van Schendelen maakt een lekker vegan recept én ook nog eens glutenvrij. 

Gerecht Vegan
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Borrelhapje

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor de blini's (16 stuks)
    250 g
    gekookte rode bieten, inclusief sap
  • 200 g
    kikkererwtenmeel
  • 1 tl
    bakpoeder
  • zout en peper
  • scheutje appelazijn
  • scheutje olijfolie om in te bakken
  • eventueel scheutje water om te verdunnen
  • Voor de toppings
    200 ml
    volle kwark
  • 2 tl
    mierikswortelpasta
  • 2
    grote winterpenen
  • 1
    citroen
  • zout en peper
  • scheutje rookolie (verkrijgbaar bij speciaalzaken)
  • kappertjes
  • 1
    rode ui
  • dille
  • eventueel eetbare bloemblaadjes
  1. Schil de penen met een dunschiller en verwijder de schillen. Maak met dezelfde dunschiller lange linten van de peen. 

  2. Breng ondertussen een kleine pan met gezouten water aan de kook en blancheer de linten hierin maximaal 1 minuut. Leg ze vervolgens meteen in koud water en doe ze daarna in een lege kom.

  3. Breng de slierten op smaak met zout, de rasp en sap van een halve citroen en de rookolie. Begin hier vooral mee, omdat alle smaken dan lekker in de wortel kunnen trekken. De wortel heeft van smaak en uiterlijk dan iets weg van gerookte zalm.

  4. Doe alle ingrediënten van de blini’s in een kom en meng dit met behulp van een staafmixer tot een mooi beslag. Verdun eventueel met een scheutje water tot je de dikte van een pannenkoekenbeslag hebt bereikt. 

  5. Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur en plaats hierin met een lepel wat blini beslag. Het formaat poffertje is perfect. Bak de blini’s aan beide kanten tot ze mooi gaar zijn.

  6. Voor de mierikswortel topping: vermeng de kwark met de mierikswortel en het breng op smaak met zout, peper en de rest van het citroensap.

  7. Pak nu een gezellige schaal en leg hierop de blini’s. Plaats op elke blini een klein dotje van de mierikswortel kwark en beleg het met de gerookte peen. Garneer af met de kappertjes, fijngesneden rode ui, dille en eventueel eetbare bloemblaadjes.

  8. Geniet van je blini's!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.