4 minuten

Natuurlijk schapenvlees

In het rustieke Drentse plaatsje Orvelte gaat culinair expert Alain Caron op pad met slager en chef-kok Léon Stam. Léon wil een alternatief bieden voor de bio-industrie en richt zich op de verkoop van natuurvlees; dat komt van dieren die leven in natuurgebieden en daar hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Het goede leven van de dieren proef je terug in het vlees, volgens slager Léon. Hij denkt dat Nederland veel vaker het impopulaire schapenvlees zou eten, als ze vlees van het natuurlijk gehouden Schoonebeker schaap zouden proberen. Alain is hier natuurlijk wel voor te porren.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Mayonaise
    1
    middelgroot ei
  • 1
    el Dijonmosterd
  • ½ tl zout
  • 1/2 el
    citroensap
  • 1 tl
    gehakt tijmblad
  • zout en peper
  • 250 ml
    zonnebloemolie
  • 25 ml
    extra vierge olijfolie
  • Groentemix
    3 el
    olijfolie
  • 1/2 kg kleine aardappels
  • 2
    grote uien
  • 12
    bospeen
  • 8
    bosuitjes
  • 2
    Little Gem-sla
  • Schapenvlees
    4
    dikke koteletten
  • 2
    filet van 200 g per stuk
  • 2 el
    olijfolie
  • 100 g
    boter
  • zout en peper
  1. Splits voor de mayonaise het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Voeg alle ingrediënten, behalve de tijm, bij elkaar en klop tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt. 

  2. Breng de mayonaise op smaak met 1 theelepel gehakt tijmblad. Laat 1 uur trekken voordat je het serveert.  

  3. Was de aardappels en snij ze in 2 stukken. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Was de bospeen en blancheer ze. Pel de bosuitjes en snij ze in stukjes van 4 cm en snij de Little Gem-sla in 4 stukken. 

  4. Doe de olijfolie in een grote bakpan en laat het warm worden. Voeg de aardappels toe en na 10 minuten doe je de uien erbij. Let op het mag niet bruin worden.

  5. Voeg dan de wortelen toe en na 5 minuten doe je de bosuitjes en de Little Gem-sla erbij.

  6. Voeg zout en peper toe en 3 eetlepels water. Roer goed door en laat nog 10 minuten zachtjes koken. 

  7. Doe zout en peper op de koteletten en de filet. Bak de filet in de warme olie in de bakpan, ongeveer 3 minuten per kant.

  8. Grill de koteletten 2 minuten aan elke kant. Doe de koteletten en de filet nog 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat het vlees daarna 7 minuten rusten in de keuken.  

  9. Doe de groentemix op het midden van elk bord en snij de filet in plakjes van 1 cm en leg de koteletten erbij.

  10. Verwarm de boter in de pan, waarin het vlees is gebakken en voeg 3 eetlepels warm water toe. Roer goed door. Doe een paar lepels warme jus op het vlees.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.