Natuurvlees in Oosterwolde
Vijftien jaar geleden gooit stratenmaker en barman Dirk de Bruin het roer om. Hij gaat de zorg in. 'Ik ben oud-gereformeerd opgevoed, dus je naaste liefhebben als jezelf is er bij mij met de paplepel ingegoten.' Volgens Dirk moet de zorg anders, met veel meer persoonlijke aandacht. Daarom heeft hij een bijzondere combinatie gemaakt. Zijn zorgboerderij in Oosterwolde heeft vijf bewoners, mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Zij helpen hem met de verzorging van een aantal kuddes grote grazers, waaronder het Black Angus-rund waarmee hij diverse natuurgebieden beheert. En zo slaat hij twee vliegen in een klap: het combineren van een nuttige dagbesteding voor de jongeren met het produceren van een zo duurzaam mogelijk stukje biologisch natuurvlees. Culinair expert Alain Caron weet daar uiteraard wel raad mee.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Saus2 dlkalfsjus
-
1 dlrode port
-
2takjes tijm
-
0,5teentje knoflook
-
1blaadje laurier
-
3takjes peterselie
-
Puree1 kgaardappels
-
100 gboter
-
100 mlmelk
-
Groentegarnituur250 glamsoren
-
250 gcantharellen
-
0,5platte peterselie
-
2rode uien
-
2 elolijfolie
-
•peper
-
Ossenhaas•ossenhaas
-
3 elolijfolie
-
•peper en zout
-
Laat de port inkoken tot de helft over is. Doe de kalfsjus erbij en voeg toe de tijm, laurier, knoflook en peterselie. Laat tot de helft inkoken. Schenk het door een fijne zeef en bewaar het.
-
Op het moment van serveren, warm je deze saus op door het in een pan met 40 g boter 1 minuut te laten koken.
-
Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met zout. Kook ze gaar en doe ze dan door de zeef. Kook de melk en voeg deze toe aan de aardappelpuree. Meng het met de koude boter. Breng de puree op smaak met zout en peper en bewaar het warm.
-
Was de 250 g lamsoren en gebruik alleen de mooiste blaadjes. Was 250 g cantharellen in lauwwarm water, zeef ze en laat ze uitlekken op keukenpapier.
-
Was een half bosje platte peterselie, zeef het en laat het uitlekken op keukenpapier, totdat het echt droog is.
-
Pel de 2 rode uien en snij ze fijn.
-
Verwarm de olijfolie in de pan. Bak de uien en dan de cantharellen en doe er als laatste de lamsoren erbij. Voeg peper toe en laat het 5 tot 8 min op hoog vuur garen. Daarna laten rusten in een kom.
-
Haal de ossenhaas uit de koelkast en laat het vlees 30 minuten rusten. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Verwarm de pan goed heet met 3 el olijfolie. Bak de ossenhaas gedurende twee minuten aan beide kanten. Doe de ossenhaas in de voorverwarmde oven op 180 graden 10 minuten in de oven. Haal de ossenhaas uit de oven en laat het vlees 10 minuten rusten. De spiervezels ontspannen hierdoor en de vleessappen zullen zich gelijk over het vlees verdelen.
- Eet smakelijk!