Oesterzwam van de grill met puree en uienjus
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
8koningsoesterzwammen
-
1 tlvijfkruidenpoeder
-
1 elsesamolie
-
2 elsojasaus
-
1Spaanse peper
-
1limoen
-
2 cmgember
-
Voor de uienjus3uien
-
50 gplantaardige boter
-
2 elbloem
-
1 elbruine suiker
-
3 dlwitte wijn
-
2groentebouillonblokjes
-
1 bosjeverse oregano
-
Voor de sinaasappel-aardappelpuree800 gkruimige aardappelen
-
1sinaasappel
-
100 gkokosyoghurt
-
1 bosjebieslook
-
•peper en zout
-
Begin met het maken van de aardappelpuree. Schil en snijd de aardappelen klein en kook ze in een ruime pan water met een snufje zout in ongeveer 20 min gaar.
-
Maak ondertussen een marinade van de sesamolie, sojasaus, en het sap van de limoen. Rasp de gember en snijd de peper fijn, voeg dit toe aan de marinade.
-
Snijd elke oesterzwam in de lengte in 3 plakken. Voeg de plakjes koningsoesterzwam toe aan de marinade, laat ze ongeveer 5 minuten marineren. Grill ze circa 3 tot 4 minuten aan beide kanten in een beetje olijfolie. De koningsoesterzwammen horen goudbruin te zijn, met grillstrepen.
-
Rasp ondertussen de schil van de sinaasappel. Giet de aardappelen af en stamp ze met de kokosyoghurt en het sap van de sinaasappel tot puree. Doe wat sinaasappelrasp en eventueel nog wat peper en zout naar smaak door de puree.
-
Ga verder met de uienjus. Snijd de uien in halve ringen. Smelt de boter in een koekenpan en karamelliseer de uien ongeveer 10 min op een laag pitje. Voeg de basterd suiker toe en verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Voeg de bloem toe en roerbak het 2 min mee. Blus het af met de witte wijn en laat het binden tot de gewenste dikte. Maak het af met wat verse oregano.
-
Snijd de bieslook fijn en schep dit door de puree. Doe een flinke schep aardappelpuree in een diep bord. Schenk hier de uienjus overheen. Top het af met de gegrilde koningsoesterzwammen. Rasp er een klein beetje sinaasappelschil over.
- Eet smakelijk!