8 minuten

Oesterzwam van de grill met puree en uienjus

Een smaakvol recept voor herfstige dagen. Onze chef Sharon de Miranda maakt gegrilde koningsoesterzwammen met een aardappelpuree met sinaasappel en een zelfgemaakte jus van ui en verse oregano.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 8
    koningsoesterzwammen
  • 1 tl
    vijfkruidenpoeder
  • 1 el
    sesamolie
  • 2 el
    sojasaus
  • 1
    Spaanse peper
  • 1
    limoen
  • 2 cm
    gember
  • Voor de uienjus
    3
    uien
  • 50 g
    plantaardige boter
  • 2 el
    bloem
  • 1 el
    bruine suiker
  • 3 dl
    witte wijn
  • 2
    groentebouillonblokjes
  • 1 bosje
    verse oregano
  • Voor de sinaasappel-aardappelpuree
    800 g
    kruimige aardappelen
  • 1
    sinaasappel
  • 100 g
    kokosyoghurt
  • 1 bosje
    bieslook
  • peper en zout
  1. Begin met het maken van de aardappelpuree. Schil en snijd de aardappelen klein en kook ze in een ruime pan water met een snufje zout in ongeveer 20 min gaar. 

  2. Maak ondertussen een marinade van de sesamolie, sojasaus, en het sap van de limoen. Rasp de gember en snijd de peper fijn, voeg dit toe aan de marinade. 

  3. Snijd elke oesterzwam in de lengte in 3 plakken. Voeg de plakjes koningsoesterzwam toe aan de marinade, laat ze ongeveer 5 minuten marineren. Grill ze circa 3 tot 4 minuten aan beide kanten in een beetje olijfolie. De koningsoesterzwammen horen goudbruin te zijn, met grillstrepen.

  4. Rasp ondertussen de schil van de sinaasappel. Giet de aardappelen af en stamp ze met de kokosyoghurt en het sap van de sinaasappel tot puree.  Doe wat sinaasappelrasp en eventueel nog wat peper en zout naar smaak door de puree.

  5. Ga verder met de uienjus. Snijd de uien in halve ringen. Smelt de boter in een koekenpan en karamelliseer de uien ongeveer 10 min op een laag pitje. Voeg de basterd suiker toe en verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Voeg de bloem toe en roerbak het 2 min mee. Blus het af met de witte wijn en laat het binden tot de gewenste dikte. Maak het af met wat verse oregano.

  6. Snijd de bieslook fijn en schep dit door de puree. Doe een flinke schep aardappelpuree in een diep bord. Schenk hier de uienjus overheen. Top het af met de gegrilde koningsoesterzwammen. Rasp er een klein beetje sinaasappelschil over. 

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.