11 minuten

Paarse spitskool

Culinair expert Alain Caron is in Noord-Holland bij een groentekweker in Sint Pancras. Hier verwerkt Coen Swager in een familiebedrijf onder andere spitskool én als enige in Europa, de paarse variant. Alain wil natuurlijk weten of die paarse kleur van invloed is op de smaak. En hoe komt de spitskool aan die kleur? En waarom is die kool spits en niet rond? Coen Swager neemt Alain mee op sleeptouw door het bedrijf en naar het oogstveld. Ook ontmoet Alain Coens familie. Alain bereidt een fantastische maaltijd voor het gezelschap.
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de uiencompote
    2
    rode uien
  • 1
    appel
  • ½ aubergine
  • ½ courgette
  • sap van 1 citroen
  • 2 el
    olijfolie
  • 1 dl
    water
  • zout en peper
  • Ingrediënten sinaasappelsiroop
    sap van een ½ sinaasappel
  • 1
    stukje verse gember
  • 1 el
    honing
  • Ingrediënten dressing
    2 el
    balsamico azijn
  • 3 el
    olijfolie extra vierde
  • zout peper
  • Ingrediënten spitskoolsalade met citrus
    1
    paarse spitskool
  • zout en peper
  • 4
    takjes dille
  • 4
    takjes koriander
  • 4
    takjes bieslook
  • 1
    grapefruit
  • 1
    sinaasappel
  • 1
    citroen
  • 1
    limoen
  1. Maak de uiencompote door de uien, courgette, aubergine en appel in kleine blokjes te snijden (brunoise).

  2. Doe de olijfolie in de pan, samen met de blokjes, het water en wat zout en peper en stoof de ingrediënten voor ongeveer 20 minuten op laag vuur en laat het daarna even rusten.

  3. Doe alle ingrediënten voor de sinaasappelsiroop in en pan en laat het inkoken totdat het een siroop is.

  4. Maak nu het citrus mengsel door de boven- en onderkant van de sinaasappel er af te snijden. Dan snij je de zijkanten eraf door de schil van boven naar onder eraf te snijden, volg hierbij de bolling van de sinaasappel. (Draai de sinaasappel af en toe om, om te controleren of je aan de onderkant ook alles weg hebt gehaald, de witte stukjes zijn niet zo lekker)

  5. Nu ga je de partjes uit de sinaasappel snijden. Neem een schilmesje of een koksmes, beide werken prima. Je kunt zien waar de vliezen zitten, dat zijn de witte randen. Je gaat nu zo dicht mogelijk langs de vliezen snijden, aan beide kanten van een partje. Het partje ligt dan los, met je mes til je het er zo uit.

  6. Maak deze partjes vervolgens ook met de grapefruit, citroen en limoen.

  7. Maak de dressing door alle ingrediënten in een kom te mengen.

  8. Haal 4 mooie hele bladeren van de spitskool en hou deze apart.

  9. Snij vervolgens de kern uit de overgebleven spitskool en rasp de spitskool met een mandoline in fijne reepjes.

  10. Doe de reepjes spitskool in een grote kom en meng de dressing erdoor. Laat dit minstens 15 minuten trekken.

  11. Snij de dille, koriander en bieslook fijn en voeg dit bij de spitskool.

  12. Voeg de citrus partjes, de uiencompote en de sinaasappelsiroop bij de spitskool en breng het op smaak met peper en zout.

  13. Leg op ieder bord een blad spitskool en vul deze met het mengsel.

  14. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.