Patatje stoofvlees

Chef-kok Ramon Brugman maakt iets waar sommige vegetariërs nachtmerries van hebben, zo lekker. De Vlamingen hebben het in ieder zichzelf respecterend restaurant op de kaart gezet. En dat kan dus ook gewoon in eigen keuken: een frietje stoofvlees... Zet de borden maar vast klaar.
Recept
Ingrediënten
-
500 griblappen
-
1klont boter
-
3uien
-
1teen knoflook
-
1 elbloem
-
1flesje blond bier
-
2blaadjes laurier
-
1bosje tijm
-
2kruidnagels
-
4jeneverbessen
-
2 elmosterdzaad
-
100 mlazijn
-
1 elmosterd
-
3plakken ontbijtkoek
-
•water
-
•zout
-
•peper
-
•Frituurpan
-
•Olie
-
6grote aardappels (bintje) vrij bloemig
-
•zout
-
1eidooier
-
•druppels azijn
-
1 tlgladde mosterd
-
200 mlarachide olie
-
•½ citroen
-
•zout
-
•Waterkers
Bereiding
-
1
Snij de ui en knoflook en bak deze aan in een klont boter.
-
2
Voeg het vlees toe en de bloem.
-
3
Bak even goed aan
-
4
Blus het af met het bier en voeg de kruiden en specerijen toe.
-
5
Doe de azijn en water er zo bij, dat het vlees net onder staat en breng aan de kook.
-
6
Als het kookt, doe je het vuur zacht en leg je de ontbijtkoek op de stoof.
-
7
De deksel mag op de pan en laat het 90 minuten zachtjes gaar worden.
-
8
Daarna mag de deksel eraf en voeg je de mosterd toe.
-
9
Roer het vlees door tot het allemaal draadjes worden.
-
10
Breng op smaak met zout en peper.
-
11
Voor de patat, was je de schil van de aardappelen.
-
12
Snij ze in dikke frieten en spoel ze af onder de kraan.
-
13
Dep ze droog en bak ze voor in een frituur op 140 graden.
-
14
Laat ze uitlekken en volledig afkoelen.
-
15
Zet de frituur nu op 180 graden.
-
16
Bak ze af tot ze mooi goud bruin en krokant eruit zien.
-
17
Beetje zout erover en klaar
-
18
Voor de eigengemaakte mayonaise, meng je de dooier met de azijn en de mosterd.
-
19
Roer goed door elkaar en terwijl je blijft roeren voeg je druppelsgewijs de olie toe.
-
20
Als de mayonaise dik is voeg je zout toe en het sap van de citroen.