8 minuten

Pittige dandan noedels met een komkommersalade

Als je op zoek bent naar spicy, dan is dit het gerecht! Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt dandan noedels, dit is een pittig en smaakvol Chinees gerecht uit de Sichuan-keuken. Bij de dandan noedels serveert ze een pittige komkommersalade.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de komkommersalade
    1
    komkommer
  • 1
    rode ui
  • 1
    sap van limoen
  • 2 tl
    chilivlokken
  • 2 el
    sesamolie
  • 1 cm
    geraspte gember
  • 1 teen
    geraspte knoflook
  • 1 el
    sesamzaad
  • 1 el
    sojasaus
  • 1 el
    poedersuiker
  • zout
  • Voor de dandan noedels
    400 gr
    dikke tarwe noedels
  • 300 gr
    rundergehakt
  • 4 el
    rijstwijn
  • 4 el
    hoisinsaus
  • 2 tl
    vijfkruidenpoeder
  • 2 tl
    sesamzaadjes
  • 2 tl
    chilivlokken
  • 1 tl
    sojasaus (dik)
  • Voor de dressing
    1
    paksoi
  • 3
    takken lente-ui
  • 100 gr
    gebrande of gezouten pinda’s
  • 1 l
    kippenbouillon
  • 4 el
    chilivlokken
  • 2 el
    rijstazijn
  • 2 el
    pindakaas
  • 2 el
    sesampasta
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 el
    gochujang
  1. Voor de komkommersalade, snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijst. Snijd de komkommer vervolgens in schuine plakjes. Bestrooi de plakjes met zout en laat ze in een zeef uitlekken. 

  2. Snijd de knoflook klein, doe dit in een kom. Voeg daar de geraspte gember, sap van de limoen, sesamolie en chilivlokken aan toe. Roer dit door en voeg tijdens het roeren de sojasaus, poedersuiker en sesamzaadjes toe. Meng dan de komkommer en de gesneden reepjes rode ui door de dressing en roer dit nog goed door. Zet de salade apart of in de koelkast.

  3. Kook de noedels gaar zoals op de verpakking staat.

  4. Bak het gehakt goudbruin zonder olie, voeg de vijfkruidenpoeder, chilivlokken, hoisin- en sojasaus toe. Bak dit ongeveer 2 minuten mee en blus het af met de rijstwijn. Voeg als laatste de sesamzaadjes toe en laat het geheel even staan.

  5. Voor de dressing maak je een sausje van de pindakaas, sesampasta, lichte sojasaus, gochujang, chiliolie en de rijstazijn. Roer het goed door.

  6. Zet de kippenbouillon op. Was de paksoi, snijd deze en de lente-ui in stukken. Kook vervolgens de groente beetgaar in de kippenbouillon. Zorg dat het groen en knapperig blijft.  

  7. Verdeel de noedels over 4 komen. Schenk de kippenbouillon erbij. Verdeel de paksoi en het gehakt over de kommen. Voeg ook een beetje van de komkommersalade toe. Schenk de dressing erover en maak het af met fijngesneden bosui en wat gehakte pinda’s. 

  8. Geniet van je dandan noedels!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda