3 minuten

Pompoen koeken met spijs en chocola

Ook al vier je geen Halloween, deze koeken wíl je bakken! Onze chef-kok Rosah van Schendelen maakt deze heerlijke gevulde Halloween koeken met een tartelette bodem en een zoete vulling van pompoencrème, amandelspijs, kaneel en sinaasappel. Leuk om te maken én uit te delen.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • Voor de pompoenvulling
    500 gr
    Hokkaido pompoen
  • 300 ml
    volle melk
  • 200 ml
    gecondenseerde melk
  • sap en schil van één sinaasappel
  • sap en schil van één citroen
  • 1 tl
    vanille extract
  • 1
    ei
  • Voor de pompoenpittenspijs
    200 gr
    blanke amandelen
  • 50 gr
    pompoenpitten
  • 250 gr
    kristalsuiker
  • kaneelpoeder naar smaak
  • schil van 1/2 sinaasappel
  • 1
    ei
  • Voor de tartelette bodem
    10 stuks
    tartelette bodems (te koop in de supermarkt of maak ze zelf!)
  • 225 gr
    bloem
  • 75 gr
    amandelmeel
  • 105 gr
    poedersuiker
  • 180 gr
    koude roomboter
  • 1
    losgeklopt ei
  • een snufje zout
  • 10
    tartelette vormpjes
  • Voor de afwerking
    100 gr
    pure chocolade
  1. Wil je zelf de tartelette bodems maken voor je koeken? Meng dan alle droge stoffen in een kom en kneed hierdoor kleine, koude klontjes boter tot er een kruimeldeeg ontstaat. Voeg dan het ei toe en kneed het tot een mooi glad deeg. Koel het deeg ongeveer 30 minuten in de koelkast.

  2. Haal het na ongeveer 30 minuten uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een dikte van 3mm op een licht bebloemd werkblad. Steek met een uitsteker cirkels uit die 2cm groter zijn dat de tartelette vormpjes en druk het deeg voorzichtig in de vorm. Snijd het restdeeg weg van de rand en prik met een vork wat gaatjes in het deeg om luchtbellen tijdens het bakken te voorkomen.

  3. Koel nog 30 minuten in de koelkast en bak ze daarna ongeveer 16 minuten af in een voorverwarmde hetelucht oven van 180 graden. Verwijder de tartelettes uit de vorm en laat ze verder afkoelen.

  4. Ga nu aan de slag met de vulling van je koeken. Snijd de Hokkaido pompoen in kleine blokken. De schil is eetbaar, dus die hoef je niet te verwijderen. Doe de pompoen in een diepe pan en voeg hieraan alle ingrediënten voor de vulling toe, behalve het ei en de pure chocolade.

  5. Kook het gaar en mix het met een staafmixer tot een fijne puree. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan een ei toe.

  6. Plaats nu alle ingrediënten voor de pompoenpittenspijs in een keukenmachine en maal het tot een fijne pasta. Plaats dan een dunne laag van het spijs in elke tartelette bodem. Vervolgens spuit je daarop de pompoencrème tot de rand.

  7. Herhaal dit met alle koeken en plaats ze dan op een ovenplaat met bakpapier. Bak ze 30 minuten af in een voorverwarmde oven van 160 graden en laat ze rustig afkoelen.

  8. Ga dan aan de slag met de afwerking. Smelt wat pure chocolade en plaats deze in een kleine spuitzak. Maak een hele kleine opening, zodat je hiermee een dunne spiraal van chocolade kunt spuiten op elke koek. 

  9. Trek de chocolade vervolgens met een prikker van binnen naar buiten. Nu ontstaat er een griezelig spinnenweb. Plaats hier nog een snoepje in van een spin of oogjes en klaar is je Halloween koek!

  10. Geniet van je griezelige Halloween koeken!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.