Pompoen met zuurkool uit de oven

pompoenpuree met zuurkool uit de oven
7 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
952 personen
Sharon maakt stevige kost: een heerlijke ovenschotel met pompoenpuree, zuurkool, gehakt en kaas. Drink daarbij een rodebietensmoothie en je kunt er weer tegenaan.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
6
  • 500 g
    zuurkool
  • 1 kg
    pompoen (schoon)
  • 200 g
    gerookte spekreepjes
  • 300 g
    gehakt
  • 50 g
    pijnboompitjes
  • 100 g
    crème fraîche
  • 1
    ui
  • 1 bosje
    platte peterselie
  • 1
    spaanse peper
  • 1 el
    groentebouillonpoeder (of 1 blokje)
  • 150 g
    geraspte kaas
  • rode-bietensmoothie
    2
    bananen
  • 1
    kiwi
  • 100 ml
    sinaasappelsap
  • 200 ml
    troebele appelsap
  • 2
    rode bieten (gekookt)
  • benodigdheden
    stamper, blender

Bereiding

  1. 1

    Schil en schraap met een lepel de pitjes uit de pompoen. Snij de pompoen in grove stukken en kook deze in een klein beetje water, zodat de pompoen net onder ligt, in ongeveer 15 min gaar.

  2. 2

    Verwarm een hapjespan en bak de spekjes goudbruin. Giet een deel van het vocht van de spekjes in de ovenschaal en vet de schaal zo in. Voeg het gehakt toe aan de spekjes en rul deze gaar. Snij ondertussen een ui en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Voeg de groentebouillonpoeder toe. Snij het pepertje fijn en voeg deze toe. Hak de verse bladpeterselie fijn en bak deze mee. Zet het vuur uit. Rooster de pijnboompitjes in een hete pan, zonder olie. Als ze klaar zijn, voeg je ze toe aan het gehaktmengsel.

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de zuurkool 5 a 10 minuten in een dun laagje water in een pan. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Wanneer de pompoen gaar genoeg is, giet deze dan af. Stamp de pompoen tot een mooie gladde puree. Voeg de crème fraîche eraan toe en roer dit goed door tot je een smeuïge massa hebt. Daarna meng je de uitgelekte zuurkool erdoor.   

  4. 4

    Leg eerst een dun laagje pompoen-zuurkoolpuree op de bodem van de ovenschaal, vervolgens het gehaktmengsel en daarop de rest van de puree. De toplaag wordt de geraspte kaas. Bak de zuurkool-pompoenovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de ovenschotel 10 minuten rusten, voordat je ‘m aansnijdt.

  5. 5

    Maak de rode-bietensmoothie. Snij de bietjes, bananen en de kiwi in kleine stukjes.  Doe de ingrediënten in de blender en mix het, totdat het een egale smoothie is.


     

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!