Pompoen met zuurkool uit de oven

pompoenpuree met zuurkool uit de oven
7 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
743 personen
Sharon maakt stevige kost: een heerlijke ovenschotel met pompoenpuree, zuurkool, gehakt en kaas. Drink daarbij een rodebietensmoothie en je kunt er weer tegenaan.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
6
  • 500 g
    zuurkool
  • 1 kg
    pompoen (schoon)
  • 200 g
    gerookte spekreepjes
  • 300 g
    gehakt
  • 50 g
    pijnboompitjes
  • 100 g
    crème fraîche
  • 1
    prei
  • 1 bosje
    platte peterselie
  • 1
    spaanse peper
  • 1 el
    groentebouillonpoeder (of 1 blokje)
  • 150 g
    geraspte kaas
  • rode-bietensmoothie
    2
    bananen
  • 1
    kiwi
  • 100 ml
    sinaasappelsap
  • 200 ml
    troebele appelsap
  • 2
    rode bieten (gekookt)
  • benodigdheden
    stamper, blender

Bereiding

  1. 1

    Schil en schraap met een lepel de pitjes uit de pompoen. Snij de pompoen in grove stukken en kook deze in een klein beetje water, zodat de pompoen net onder ligt, in ongeveer 15 min gaar. 

  2. 2

    Verwarm een hapjespan en bak de spekjes goudbruin. Voeg het gehakt eraan toe en rul deze gaar. Snij ondertussen de prei in ringen en was het schoon in een vergiet onder koud water. Snij het pepertje fijn en bak deze mee. Hak de peterselie fijn en voeg deze toe samen met de groentebouillonpoeder. 

  3. 3

    Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven voor op 180 graden. Wanneer de pompoen gaar genoeg is, giet deze dan af. Stamp de pompoen tot een mooie gladde puree. Schenk het vocht van het gehakt erbij en de crème fraîche roer dit goed door de pompoenpuree. Daarna meng je de uitgelekte zuurkool erdoor. Vet een ovenschaal in. Rooster in een koekenpan de pijnboompitjes goudbruin en roer deze door het gehakt. 

  4. 4

    Leg eerst een dun laagje pompoen-zuurkoolpuree op de bodem van de ovenschaal  vervolgens het gehaktmengsel en daarop de rest van de puree. De toplaag wordt de geraspte kaas. Bak de zuurkool-pompoenovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven.

  5. 5

    Maak de rode-bietensmoothie. Snij de bietjes, bananen en de kiwi in kleine stukjes.  Doe de ingrediënten in de blender en mix het, totdat het een egale smoothie is.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!