Recept: Risotto carbonara en tiramisu

13 februari 2018
Waardeer: 
(Totaal: 79 stemmen)
Stilstaand beeld van Risotto carbonara en tiramisu

Risotto is heerlijk om te eten, maar roept vaak wel weerstand op: hoe krijg ik 't goed?! Chef-kok Ramon Brugman legt het uit en wat blijkt? Iedereen kan het. Dit keer maakt Ramon een risotto carbonara met, omdat hij toch op de Italiaanse toer is, ook nog een tiramisu erbij. Als snelle maaltijd, dus geen tijd is geen excuus.

4 personen

Ingrediënten voor Risotto carbonara en tiramisu

Ingrediënten risotto

  • 300 gram risotto rijst
  • 2 glazen witte wijn
  • 1 liter groenten bouillon
  • 200 gram spekblokjes
  • 1 bakje champignon
  • 2 stuks ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 bos peterselie
  • 300 gram Parmezaanse kaas
  • 100 gram roomboter
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml crème fraiche

     

Ingrediënten Groentebouillon

  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 10 peper korrels
  • 1/2 bos tijm
  • zout

Ingrediënten Tiramisu

  • 4 glazen
  • 200 gram mascarpone
  • 150 gram suiker
  • 1 peul vanille
  • 200 ml slagroom
  • 12 stuks lange vingers
  • 200 ml koffie
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel cacao

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Was en snij als eerste de groenten voor de bouillon. Zet de groenten op koud water en breng het aan de kook. Als het bijna kookt even afschuimen. Na een half uur trekken klaar voor gebruik.

  2. 2

    Maak nu de risotto. Snij de ui en knoflook. Zet deze aan in de boter in een ruime pan. Voeg het spek toe en bak dit goed aan. 

  3. 3

    Snij de champignon en voeg deze ook toe in de pan. Bak dit allemaal goed aan. Voeg de risotto rijst toe en bak deze even kort mee. 

  4. 4

    Blus het geheel af met de witte wijn en kook deze bijna weg. 

  5. 5

    Voeg nu in drie stappen de bouillon toe. Elke keer laat je het gerecht net niet koken. Als het vocht bijna opgenomen is voeg je de volgende keer bouillon toe. 

  6. 6

    Als alle bouillon er bij zit snij je de peterselie en klop je de slagroom luchtig. Rasp vast wat Parmezaanse kaas. Als de risotto gaar is voeg je de room, crème fraiche, de kaas en de peterselie toe. Roer dit goed door. 

  7. 7

    Proef de risotto af en toe en voeg naar smaak nog zout en of peper toe.

  8. 8

    Laat de risotto niet te lang staan voordat je het gaat eten. Dan word hij telkens dikker. Het lekkerst is als de risotto nog een beetje weg zakt in je bord.

  9. 9

    Maak de Tiramisu. Zet sterke koffie en meng deze met de suiker. Leg de lange vingers in een schaaltje en giet daar de koffie overheen.

  10. 10

    Klop de slagroom luchtig. Meng de vanille met de suiker en de mascarpone. Roer hier voorzichtig de luchtig geslagen room door heen. 

  11. 11

    Verdeel de lange vingers over vier glazen. Verdeel de mascarpone vulling boven op de lange vingers. Zeef met behulp van een zeefje een beetje cacao op de glaasjes. 

Eet smakelijk!