4 minuten

Rookworst met een papillot van prei, ui en zelfgemaakte mosterdsaus

Ken jij de papillot kookmethode al? Bij dit gerecht stoom je de ui en prei gaar in een afgesloten pakketje op de barbecue of in de oven. Onze culinair expert Alain serveert het met een zelfgemaakte mosterdsaus en een rookworst. Benieuwd? Zo maak je het recept!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de papillot van prei en ui
    2
    rookworsten
  • 4
    uien
  • 1
    prei
  • 8
    blaadjes laurier
  • 4
    takjes tijm
  • 4
    takjes rozemarijn
  • 4
    teentjes knoflook
  • 8 tl
    zwarte knoflook
  • 8 tl
    balsamico
  • flinke scheut olijfolie
  • scheutje garum
  • grof zeezout
  • peper
  • Voor de mosterdsaus
    200 gr
    crème fraîche
  • 60 gr
    boter
  • 4 el
    mosterd
  • 2 el
    witte wijn of water
  • 1 el
    venkelzaad
  • peper
  • zout
  • Benodigdheden
    4
    velletjes aluminiumfolie van ca. 60 cm
  1. Leg vier vellen aluminiumfolie van 60 cm neer, voeg vervolgens op elk velletje een flinke scheut olijfolie, een teentje knoflook, twee laurierblaadjes, een takje tijm, een beetje peper en zout en een scheutje garum.

  2. Leg dan op twee velletjes een ui zonder schil en op de andere twee velletjes de gewassen prei in de helft.

  3. Vouw de folie dicht, zodat je vier pakketjes hebt.

  4. Leg de pakketjes op een bakplaat en schuif de plaat in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat de pakketjes ongeveer een uur gaarbakken.

    Om te testen of de uien gaar zijn, prik je ze in met het puntje van een klein mes. Dit moet heel makkelijk gaan. 

  5. Haal de pakketjes uit de oven.

  6. Voor de mosterdsaus, snijd je de venkelzaad klein. Doe dit samen met wijn of water, boter, tijm en een laurierblaadje in een steelpannetje. Laat het aan de kook komen en voeg vervolgens de crème fraîche toe.

  7. Voor dat je de mosterd toevoegt, zorg je ervoor dat de saus niet meer aan het koken is. Roer het geheel nog rustig door. 

  8. Verwarm de rookworsten 20 minuten in warm water. Snijd het daarna in plakjes van een halve centimeter en bewaar het vervolgens in een lauwwarme oven op 80 graden.

  9. Haal dan de uien en de prei uit het aluminium pakketje. Doe de jus van het pakketje bij de mosterdsaus en roer het geheel nog goed door.

  10. Nu alles klaar is kun je het gaan presenteren op de borden. 

  11. Leg de prei in het midden van de borden, met de ui er bovenop.

  12. Leg dan de worsten in een kringetje om de ui heen en schenk de saus er omheen. 

  13. Bekleed dan als laatste de gerookte uien met de blaadjes postelein.

  14. Geniet van je gerechtje met rookworst, prei en ui!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.