3 minuten

Salade met grapefruit en avocado

'Het is géén voedselbank, het is een alternatieve voedselbank: bij ons is iedereen welkom.' Tresi Barros richtte zeven jaar geleden een voedselcentrum op in Rotterdam. Tresi: 'Er is zoveel armoede in Rotterdam. Veel mensen moeten rondkomen met twintig euro per week voor boodschappen. Dat is niet te doen.' Tresi voelde zich geroepen om hiermee aan de slag te gaan en richtte een voedselcentrum op, waar mensen met een smalle beurs hun boodschappen kunnen doen. Het voedselcentrum krijgt en koopt partijen voedsel, die afgekeurd zijn door 'gewone' supermarkten. Met dit bijzondere initiatief gaat het centrum niet alleen armoede tegen, maar ook voedselverspilling. Ook voor culinair expert Alain Caron staat de deur van het voedselcentrum open.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
 • 2
  grapefruits
 • 2
  avocado’s
 • 1
  ananas
 • 1 krop
  romaine sla
 • 2 el
  mayonaise
 • 2 el
  gehakte amandelen
 1. Snij de grapefruits doormidden en haal de partjes vruchtvlees met een scherp mes eruit. Let op: probeer de schil van de grapefruit helemaal heel te laten, want die kun je gebruiken bij de opmaak van je bord. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes en bewaar het in een grote kom.

 2. Snij de avocado’s door de helft, haal de pit eruit en snij het vruchtvlees in blokjes en voeg dit bij de grapefruit in de kom.

 3. Snij de ananas in grote blokjes en doe dit bij de avocado en grapefruit.

  Een makkelijke manier om ananas te snijden is als volgt. Leg de ananas op z'n zijkant en snij de bovenkant (de groene bladeren) ervan af. Snij vervolgens ook de onderkant recht af, zodat je de ananas stabiel neer kan zetten. Snij de schil van boven naar beneden, strook voor strook af. Zit er hier en daar nog een zwart puntje? Geen probleem: die snij je er nu gewoon voorzichtig uit door in te snijden onder en boven het puntje. Belangrijk is dat de kern uit de ananas verwijderd wordt, die is niet lekker. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de ananas langs de kern af te snijden. Andere manier: snij de ananas in plakken en snij de kern er in rondjes uit. Snij ze vervolgens in dikke plakken en daarna in blokjes.

 4. Doe 2 eetlepels mayonaise bij de salade en meng het goed door elkaar. Maak op smaak met peper en zout.  

 5. Was de Romaine sla en haal de grove bladeren eruit. Gebruik alleen de mooie kleine blaadjes.  

 6. Snij een stukje van de onderkant van de schillen van de grapefruits eraf zodat hij goed als een kommetje op je bord blijft staan. Vul vervolgens de grapefruitschil met de kleine blaadjes Romaine sla als een boeket. Vul het daarna met de salade en strooi er wat fijngehakte amandelen overheen.

 7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.