Recept: Salade met sojabonen

10 oktober 2018
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Salade met sojabonen

Wie denkt dat sojabonen alleen buiten de landgrenzen groeien, heeft het mis. In Lelystad is Peter Strijk vijf jaar geleden begonnen met de teelt van deze boon. Wat begon als een onderzoek is inmiddels uitgegroeid tot succesvolle teelt van een mooi gewas. Sojabonen importeren is hopelijk straks niet meer nodig. Inmiddels heeft Peter zich meer toegelegd op de verse sojaboon: de edamame. Culinair expert Alain Caron staat te trappelen om aan de slag te gaan met deze sojaboon van eigen bodem.

4 personen

Ingrediënten voor Salade met sojabonen

Citrusmix

  • 1 sinaasappel 
  • 1 grapefruit 
  • 2 limoenen
  • 2 citroenen
  • 2 mandarijnen
  • 1 bloedsinaasappel 

Dressing

  • Citroensap 
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • Het blad van 2 dragontakken 
  • 1 sjalotje gesnipperd 
  • Zout en peper

     

Groentensalade 

  • 150 g geblancheerde sojabonen 
  • 20 g pijnboompitten 
  • 1 3/4 mini brunoise van gekonfijte citroenschil
  • 3 gekookte mini rode bietjes 

Vis 

  • 200 g roodbaarsfilet 
  • Zout en peper

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Snij alle vliesjes en de witte stukjes van de citrusvruchten weg.

  2. 2

    Snij de boven- en de onderkant eraf en snij alle partjes eruit met een fijn dun mes.

  3. 3

    Bewaar alle partjes in een grote zeef en bewaar ook het sap.

  4. 4

    Voor de dressing meng je alle ingrediënten hiervoor in een kom.

  5. 5

    Voor de salade, meng je alle ingrediënten met wat zout en peper.

  6. 6

    Laat de dressing en de salade even staan. Snij ondertussen de roodbaarsfilet in stukjes van 3 cm dik

  7. 7

    Marineer met wat zout en peper gedurende 5 minuten.

  8. 8

    Meng de citrusvruchtenmix met de groentensalade.

  9. 9

    Verdeel de salade over de borden en leg hier en daar wat stukjes vis op.

  10. 10

    Sprenkel het sap van de citrusvruchten eroverheen en serveer met wat puntjes sla. Serveer na 10 minuten.

  11. 11

    Ook heel lekker met wat geklopte crème-fraîche.

Eet smakelijk!