Soep van biermosterd met bierbrood
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de mosterdsoep:2sjalotjes
-
1teentje knoflook
-
60 grambloem
-
40 gramgezouten boter
-
4 elmilde (bier)mosterd
-
800 mlkippenbouillon
-
200 mlkookroom
-
•scheutje bierazijn of citroensap naar smaak
-
Ter garnering:1Granny Smith appel
-
•tuinkers
-
Voor het bierbrood:700 gramzelfrijzend bakmeel
-
2klontjes boter
-
•snufje zout
-
1,5 flesjedonker bier
-
1 elbruine basterdsuiker
-
•appelstroop
-
•gerijpte oude kaas
-
Voor het bierbrood:
Doe zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg hieraan de suiker en het bier toe. Roer goed door totdat je een stevig, maar nog ietwat plakkerig deeg hebt.
-
Voeg tenslotte het zout toe en plaats alles in een met boter ingevet bakblik of cakevorm. Zet het deeg in een voorverwarmde heteluchtoven van 180 graden. En bak rustig af in 60 tot 70 minuten.
-
Gebruik een kwast om de bovenkant van het brood na 50 minuten met het tweede klontje boter te lakken, zodat het brood mooi goudbruin wordt. Het brood is goed zodra deze tijdens het bakken mooi is gaan rijzen en het gemakkelijk uit het bakblik komt. Laat rustig afkoelen voordat je het gaat snijden.
-
Beleg daarna elke plak royaal met friszure appelstroop en gerijpte oude kaas.
-
Voor de mosterdsoep:
Snijd de ui en knoflook en smelt daarna de boter in een diepe pan.
-
Als de boter heet is, voeg je de ui en knoflook toe. Fruit dit rustig.
-
Voeg hieraan de bloem toe om een klassieke roux te maken. Bak deze even mee, zodat de bloem gaart.
-
Blus dan in delen af met de kippenbouillon (of groentebouillon) en breng op smaak met de mosterd.
-
Voeg dan de kookroom toe en laat alles even lekker pruttelen. Breng op smaak met een scheutje (bier)azijn of citroen.
-
Schenk de soep in kommen en garneer met frisse reepjes Granny Smith appel en tuinkers.
- Eet smakelijk!