4 minuten

Soep van biermosterd met bierbrood

Chef-kok Rosah van Schendelen is op bezoek bij bierbrouwer Thieu en brouwmeester Henk. Ze maakt van hun biermosterd een heerlijke soep mét bierbrood.
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de mosterdsoep:
    2
    sjalotjes
  • 1
    teentje knoflook
  • 60 gram
    bloem
  • 40 gram
    gezouten boter
  • 4 el
    milde (bier)mosterd
  • 800 ml
    kippenbouillon
  • 200 ml
    kookroom
  • scheutje bierazijn of citroensap naar smaak
  • Ter garnering:
    1
    Granny Smith appel
  • tuinkers
  • Voor het bierbrood:
    700 gram
    zelfrijzend bakmeel
  • 2
    klontjes boter
  • snufje zout
  • 1,5 flesje
    donker bier
  • 1 el
    bruine basterdsuiker
  • appelstroop
  • gerijpte oude kaas
  1. Voor het bierbrood:

    Doe zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg hieraan de suiker en het bier toe. Roer goed door totdat je een stevig, maar nog ietwat plakkerig deeg hebt.

  2. Voeg tenslotte het zout toe en plaats alles in een met boter ingevet bakblik of cakevorm. Zet het deeg in een voorverwarmde heteluchtoven van 180 graden. En bak rustig af in 60 tot 70 minuten.

  3. Gebruik een kwast om de bovenkant van het brood na 50 minuten met het tweede klontje boter te lakken, zodat het brood mooi goudbruin wordt. Het brood is goed zodra deze tijdens het bakken mooi is gaan rijzen en het gemakkelijk uit het bakblik komt. Laat rustig afkoelen voordat je het gaat snijden.

  4. Beleg daarna elke plak royaal met friszure appelstroop en gerijpte oude kaas.

  5. Voor de mosterdsoep:

    Snijd de ui en knoflook en smelt daarna de boter in een diepe pan.

  6. Als de boter heet is, voeg je de ui en knoflook toe. Fruit dit rustig.

  7. Voeg hieraan de bloem toe om een klassieke roux te maken. Bak deze even mee, zodat de bloem gaart.

  8. Blus dan in delen af met de kippenbouillon (of groentebouillon) en breng op smaak met de mosterd.

  9. Voeg dan de kookroom toe en laat alles even lekker pruttelen. Breng op smaak met een scheutje (bier)azijn of citroen.

  10. Schenk de soep in kommen en garneer met frisse reepjes Granny Smith appel en tuinkers.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.