Speculaascake met cream cheese

eten 168
8 min
Gerecht
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
124 personen

Sharon maakt op sinterklaasavond een heerlijke speculaascake, met een creamcheesetopping, geserveerd met stoofperen.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

  • 250 g
    witte bastardsuiker
  • 250 g
    zelfrijzend bakmeel
  • 250 g
    roomboter
  • 4
    eieren
  • 2 el
    kaneelpoeder
  • 1/2 tl
    kardemonpoeder
  • 1/2 tl
    foeliepoeder
  • 1/2 tl
    nootmuskaatpoeder
  • 1/2 tl
    gemberpoeder
  • 1/2 tl
    kruidnagelpoeder
  • zout
  • Topping
    400 g
    roomkaas
  • 150 g
    roomboter
  • 200 g
    poedersuiker
  • 1
    citroen
  • 1
    vanillestokje
  • Stoofperen
    8
    stoofperen
  • 400 ml
    bessensap
  • 200 g
    bastardsuiker
  • 3
    kaneelstokjes
  • 1
    steranijs
  • 1
    citroen
  • 1
    vanillestokje
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 170 graden. Laat de roomboter zacht worden en mix de boter samen met de basterdsuiker op de hoogste snelheid van de mixer, totdat het luchtig is.

  2. 2

    Meng er een voor een de eieren door. Zeef het bloem en roer dit met een spatel door het beslag. Vervolgens klop je alles op de hoogste snelheid met de mixer door. Voeg de kardemonpoeder, foeliepoeder, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en de kaneelpoeder eraan toe. Je beslag is nu klaar.

  3. 3

    Vet een cakevorm in met wat roomboter. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake 60 minuten af in de voorverwarmde oven. Om zeker te weten of de cake gaar is, prik je er met een satéprikker in. Als deze er schoon uitkomt, is je cake goed. Zo niet dan nog even langer afbakken.

  4. 4

    Dan ga je verder met het maken van de topping. Mix de roomkaas, 150 gram roomboter en de poedersuiker op de hoogste stand tot een luchtige crème.

  5. 5

    Knijp er het sap van 1 citroen in uit en voeg de binnenkant van de andere helft van het vanillestokje erbij. Roer dit goed door. Verspreid het over de goed afgekoelde cake.

  6. 6

    Dan ga je verder met het maken van de stoofperen. Schil de peertjes, maar laat de steel eraan. Snijd de bloemaanzet aan de onderkant van de peertjes weg. Zet de peertjes in een pannetje en doe hierbij het bessensap, de suiker, de kaneelstokjes, de steranijs en het vanillestokje.

  7. 7

    Breng het aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de stoofpeertjes zo’n 1,5 uur rustig pruttelen met de deksel er half op. Mocht er veel vocht zijn verdampt, dan kun je nog wat extra water toevoegen tijdens het koken. Als de peertjes klaar zijn haal je deze uit de pan.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!