Stoofvlees met zoete aardappelfriet en frisse witlofsalade

Heerlijk zacht stoofvlees met knapperige zoete aardappelfrietjes en een frisse witlofsalade met appel. Onze chef-kok Ramon Brugman maakt het stoofvlees met bruinbier, champignons en mosterd. Deze combinatie moet je proberen!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het stoofvlees:
    1 kg
    runderriblappen
  • 2 el
    bloem
  • 250 gr
    champignons
  • 1 el
    roomboter
  • 2 sneeën
    witbrood
  • 3 el
    gladde mosterd
  • 1 fles
    bruinbier
  • 300 ml
    runderbouillon
  • 1 tl
    gedroogde tijm
  • 3
    uien
  • 2 stuks
    laurierbladeren
  • zout en peper
  • Voor het friet:
    1 kg
    zoete aardappels
  • 1 el
    zetmeel
  • 1 tl
    gerookt paprikapoeder
  • 1 tl
    uienpoeder
  • 1/2 tl
    zout
  • peper naar smaak
  • olijfolie
  • Voor de saus:
    4 el
    Griekse yoghurt
  • 2 el
    mayonaise
  • 1 teen
    knoflook
  • 1 handje
    verse bieslook
  • 1/2
    citroen
  • zout en peper
  • Voor de salade:
    3 stronken
    witlof
  • 1
    appel
  • 1 handje
    walnoten
  • 2 el
    augurkensap
  1. Snijd de zoete aardappel eerst in plakken en daarna in frieten. Dep droog met een theedoek en voeg toe aan een schaal. Besprenkel met wat olie. 

  2. Meng het zetmeel met de gerookte paprikapoeder, uienpoeder, zout en peper. Strooi het mengsel over de frieten heen en meng het goed zodat elk frietje bedekt is. 

  3. Verspreid over de bakplaat. Zorg dat de frieten uit elkaar liggen. Bak ze 20 minuten in een oven op 230 graden. 

  4. Ga verder met het stoofvlees. Snijd het vlees in grove blokken. Breng op smaak met zout en peper en meng met de bloem. Smelt de boter in de pan en laat het bruin worden. Bak het vlees bruin. 

  5. Snijd ondertussen de uien fijn en voeg dit toe na enkele minuten. Als de uien goed aangebakken zijn, voeg je de laurier en gedroogde tijm toe. Meng dit goed door elkaar. 

  6. Voeg het bier, de bouillon en wat peper toe. Smeer de mosterd op de boterhammen en leg ze op het vlees. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 90 minuten zachtjes stoven op laag vuur. 

  7. Ga verder met de saus. Rasp de knoflook en meng met de yoghurt en mayonaise. Hak de bieslook fijn en voeg het sap van de citroen toe. Breng op smaak met zout en peper.

  8. Haal ondertussen de frieten uit de oven en hussel ze om. Bak ze dan weer 25 minuten.

  9. Ga verder met de salade. Pluk de witlofblaadjes en snijd ze in de lengte. Snijd de appel in dunne slierten en hak de walnoten. 

  10. Meng een el van de saus met het augurkensap. Meng de witlof met de appel en walnoot. Roer daarna de dressing erdoor.

  11. Haal nu de deksel van de pan met stoofvlees en roer het vlees goed door. Mocht er nog te veel saus zijn, laat dan het geheel wat inkoken tot de juiste dikte.

  12. Snijd de champignons in plakken en bak ze in een pan met wat olie bruin. Hak ondertussen de peterselie fijn. Voeg het stoofvlees toe aan de pan met champignons en roer goed door elkaar. 

  13. Haal de frieten uit de oven en serveer alles samen.

  14. Geniet van je stoofvlees met zoete aardappelfriet!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets