Recept: Surinaamse zuurkool

24 oktober 2016
Waardeer: 
(Totaal: 9 stemmen)
Stilstaand beeld van Surinaamse zuurkool
Sharon kookt met zuurkool; geen Hollandse stamppot maar een Surinaams zuurkoolgerecht. Een betaalbare maaltijd met kip en met pit.
8 personen

Ingrediënten voor Surinaamse zuurkool

  • 500 g voorgekookte zuurkool
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g kippenboutjes
  • 150 gerookte spekblokjes
  • 1 rookworst
  • 4 pimentkorrels
  • 2 salaamblaadjes
  • 500 g vastkokend aardappels
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 madame Jeanette
  • 1 bosje selderij
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • 3 dl water
  • zout
  • rijst

                                              

 

Wat drinken we erbij?  Water met grapefruit

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Bak in een grote pan de spekblokjes goudbruin. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Bak dit alles ook mee met de spekblokjes.

  2. 2

    Snij de tomaat in kleine blokjes en voeg dit ook toe aan het mengsel. Was de kippenpootjes en bak deze mee.
     

  3. 3

    Voeg de korianderpoeder, komijnpoeder en de nootmuskaat eraan toe en roer dit goed door.

  4. 4

    Schil en was de aardappelen en snij deze door vieren.

     

  5. 5

    Voeg de tomaten puree toe en roer het even door de pan om te ontzuren. De rookworst mag er dan bij.  Voeg vervolgens de aardappels en de zuurkool toe. Dan nog het water, de pimentkorrels, de Salaamblaadjes en de madame Jeanette er bovenop. Laat het ongeveer 10 min koken.

     

  6. 6

    Zet het vuur zachter en laat dit nu 20 minuten nog lekker doorstoven met de deksel op de pan. Schep het regelmatig even goed om. Als het te droog is voeg je er gewoon wat water aan toe.
     

  7. 7

    Doe wat water in de pan samen met de rijst. Zet de pan zonder deksel op hoog vuur en zodra het water begint te koken draai je het vuur naar de laagste stand en doe je de deksel op de pan. Laat dit nog 12 minuten zachtjes koken op laag vuur. Zet vervolgens het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten staan met deksel op de pan. Roer de rijst eventueel los met een vork.

     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter