Taart van wilde en gekweekte paddenstoelen.

Taart van wilde en gekweekte paddenstoelen met een kaviaar van witlof en spitskool

Het is herfst en dus dé tijd van het jaar voor paddenstoelen. Maar hoe zit het nou met paddenstoelen? Mag je ze plukken? En welke zijn lekker om te eten? We zoeken het uit in deze speciale thema-uitzending over de vrucht van de herfst. Chef-kok Alain Caron en boswachter Marieke Schatteleijn delen hun passie voor paddenstoelen. In 't Hart van Drenthe gaan ze samen op zoek naar mooie en bijzondere soorten en ervaren ze de geuren en kleuren van de herfst. Van stinkzwammen, eekhoorntjesbrood, kastanjeboleten tot prachtige vliegenzwammen in rood met witte stippen. In het bos wemelt het ervan. Samen met paddenstoelenkenner Evert Thomas legt Marieke alles uit over het leven van de paddenstoel dat zich grotendeels onder de grond plaatsvindt. De boswachters verrassen Alain bovendien met andere eetbare herfstparels. Alain bezoekt ook een biologische paddenstoelenkweker die hem inwijdt in de magische groeiwereld van de paddenstoelen. Midden in het bos bereidt de chef-kok een herfst-feestmaal voor Marieke en haar collega-boswachter.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Paddenstoelentaartjes
    4
    voorgebakken bladerdeegtaartjes van 12 cm
  • 320 g
    verschillende soorten paddenstoelen (bijvoorbeeld: oesterzwam, cantharel, eekhoorntjesbrood, morielje, doodstrompet, enokitake, tropische beurszwam, sponszwam.)
  • 4
    sjalotjes
  • 30 g
    platte peterselie
  • 1 teen
    knoflook
  • 4 takjes
    tijm
  • 2 el
    olijfolie
  • 40 g
    boter
  • Garnituur
    3 el
    olijfolie
  • 30 g
    boter
  • 2 stronken
    witlof
  • 400 g
    spitskool
  • 1
    grote ui
  • zout en peper
  1. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje.

  2. Snij de sjalotjes en de knoflook fijn en bak dit in een pan met de boter. 

  3. Zodra de sjalotjes een beetje glazig zijn doe je de paddenstoelen erbij met wat zout en peper. Bak ze voor ongeveer 15 minuten.

  4. Snij de peterselie fijn en voeg dit bij de paddenstoelen. Haal de paddenstoelen er vervolgens uit en bewaar ze. Let op: bewaar het vocht in de pan want dit gebruik je voor de saus.

  5. Snij de spitskool en de ui fijn en de stonken witlof in grove stukken. Bak dit alles in een pan met de olijfolie. Als laatste doe je de boter erbij  en laat het goed doorkoken en uiteindelijk uitlekken in een zeef.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.