Tataki van tonijn

chef-kok
Ramon Brugman
Tataki van tonijn (143)
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
189 personen

Chef-kok Ramon Brugman bereidt vandaag tataki van tonijn. Tataki klinkt alsof het een ingrediënt is, maar dat is het niet. Het is een manier van bereiden uit de Japanse keuken waarbij vlees of vis bijna rauw worden opgediend. Het wordt kort geroosterd en dan gemarineerd. Dit kan dus alleen met verse vlees of vis die geschikt is voor rauwe consumptie. Bij de tataki van tonijn maakt Ramon wasabimayonaise, zoetzure komkommerrolletjes, oosterse vinaigrette en zoete oosterse uitjes.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Ingrediënten voor de Tataki
    320 g
    tonijn
  • 100 ml
    sojasaus
  • 100 ml
    oystersaus
  • 1
    plak gember
  • 2
    tenen knoflook
  • 100 ml
    gember saus
  • 100 ml
    vissaus
  • aardappel zetmeel
  • Wasabi mayonaise
    150 g
    mayonaise
  • 1 tl
    wasabi
  • Zoetzure komkommer
    1
    komkommer
  • 100 g
    suiker
  • 150 ml
    water
  • 150 ml
    azijn
  • Oosterse uitjes
    2
    uien
  • 4 el
    vocht waar je tonijn in gepocheerd hebt
  • olie
  • Loempia vel
    4
    stuks loempia
  • 1
    ei
  • sesamzaad zwart en wit
  • Soja boontjes
    200 g
    sojaboontjes
  • zout
  • daikon cross voor decoratie
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 170 graden.

  2. 2

    Snij de tonijn in balken.

  3. 3

    Maak de knoflook schoon en snij deze door de midden. Doe de knoflook samen met de sojasaus, oystersaus, gembersaus, vissaus, gember in een pannetje en breng dit aan de kook. 

  4. 4

    Leg nu de balken tonijn in het kookvocht en pocheer ( net tegen de kook aan) de tonijn aan alle kanten ongeveer 10 seconden. Haal daarna de tonijn uit het vocht en laat deze goed afkoelen.

  5. 5

    Bind het kook vocht af met een beetje aardappel zetmeel en laat dit ook afkoelen. Hier maken we straks de Oosterse dressing van.

  6. 6

    Als de tonijn goed is afgekoeld snij je deze in plakjes. Maak vervolgens de wasabi mayonaise door de mayonaise en de wasabi goed te mengen en doe het mengsel in een spuitzakje.

  7. 7

    Voor de zoetzure komkommer snij je allereerst met een dunschiller lange slierten van een komkommer.

  8. 8

    Meng het water met de azijn en de suiker en laat hier de komkommer slierten in liggen. Deze nemen nu langzaam dat zoetzure vocht op.

  9. 9

    Snij de uien in fijne blokjes. Zet deze aan in een beetje olie. Voeg het pocheer vocht van de tonijn hier aan toe en zet het vuur zacht. Laat de uitjes gaar worden in het vocht. Het vuur kan uit wanneer het vocht is opgenomen.

  10. 10

    Leg de loempia vellen op een stuk bakpapier.

  11. 11

    Klop het eitjes los en strijk de plakjes in met het eimengsel met behulp van een kwast in. Strooi hier gelijk de sesam zaadjes op.  Bak de loempiavellen in ongeveer 6 minuten af  in de voorverwarmde oven. 

  12. 12

    Pel de soja boontjes en blancheer deze in zout water. Meng het pocheer vocht met een paar druppels citroen sap. 

  13. 13

    Maak het bord op zoals ik doe in het filmpje. Je kan hier natuurlijk ook je eigen fantasie op los laten. Gebruik de Daikon cross voor decoratie

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!